nie umiem w wyświetlaczach czyli - AT90S2313 + lcd

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Pablo

nie umiem w wyświetlaczach czyli - AT90S2313 + lcd

Post autor: Pablo » 06 sie 2004, 15:47

Witam
Piszę po raz pierwszy, mam nadzieję że znajdzie sie ktoś komu uda sie w łopatologiczny sopsób naświetlić mi idee sterowania lcd.
W dużym skrócie.
Mam sobie AT90S2313 , bawie sie bascomem ,lutowac trawić potrafię, poczyniłem sobie płytke eksperymentalną, wszystko fajnie, termometry DS1820, wyświetlacz segmentowy LED, wszystko ok, myśle sobie czas dołączyć coś co by lepiej pokazywało co ta sie w środku dzieje, dołaczam lcd. Na początek DMI57A to 2x40 + 1 x 40, wyprowadzenia mam , podlutowałem, nic. zapaloły sie wszystkie segmenty, a ten milczy, w kompilatorze bascom oczywiście piny poustawiane na właściwe, 4 pinowy tryb, pin mode nic ;-( cisza, sprawdzałem kilka razy połączenia , nie no, nie działa . Wziąłem na warsztat wyświetlacz 2 x 24 seiko bodajże, także standardowy kontroler, H coś tam coś tam , nie pomne bo pod ręką go nie mam, podłączyłem , nic ;-( nie świeci sie w ogóle. grupowicze pomóżcie ;-(((

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 06 sie 2004, 22:00

Czy ten twój wyświetlacz jest kompatybilny z Hitachi HD44780, bo o ile pamiętam, to bascom innych nie obsługuje?

Pablo

Post autor: Pablo » 09 sie 2004, 10:01

Wydaje mi sie że tak, a nawet jeżeli tylko mi sie wydaje ( nie mam danych pod ręką) to i tak próbowałem nim sterować hmm manualnie, czyli podłaczyłem 8 lini danych i wysyłałem rozkazy hmm manualnie, np włącz wyswietlacz + kursor i tez nic .

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 09 sie 2004, 21:34

8 lini danych to trochę za mało, napisz dokładnie jak jest przyłączony wyświetlacz. Może w tym jest problem?

Pablo

Post autor: Pablo » 10 sie 2004, 14:42

Hmm podłączenie wygląda tak:
cały port PB to d0-d7 wyświetlacza, piny d0 - E d1 - RS RW wyświetlacza zwarte do masy. Ustawiam kod rozkazu na porcie PB, ustawiam RS na 0 i puszczam krótki impuls do jedynki na E. W ten sp[osób próbowałem wysłać rozkazy 12 i 15 ( włączenie wyświetlacza) niestety nic z tego ;-(. Sprawdzam sobie woltomierzem , napiecia na liniach sa ok. MOze po prostu uwalo lcd? ale od razu dwa? da sie to jakoś sprawdzić?

dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 10 sie 2004, 21:51

Skoro RW masz na stałe do masy, to nie masz możliwości odczytu statusu z wyświetlacza. Ale to nic. Wyświetlacz po włączeniu do prądu sam wykonuje pewne czynności inicjujące, toteż musisz troczę odczekać zanim go użyjesz. Najdłuższą jego operacją jest chyba czyszczeniu ekranu. Dobrze jest po resecie przed użyciem LCD odczekać trochę czasu. Na początek odczekaj 1 sek.
Daj znać o rezultatach.

Pablo

Post autor: Pablo » 12 sie 2004, 15:33

No wiec ruszyło , powód tak prozaiczny że wstyd sie przyznać, otóż nóżkę od sterowania kontrastem dałem na stałe do vcc , paliły sie wszystkie segmenty , wyświetlacz działał ale ja nic nie widziałem, to na pierwszym, na drugim niestety chyba uwalony, pobawiłem sie kontrastem , jedyne co uzyskałem to zapalenie jednego rzędu, ( pełnego)

dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ