mam pytanie mam amperomierz 10 A czy da sie zrobic zeby mozna bylo mierzyc mniejsze rezystancje np 100mA a jesli nie to jaki mam kupic zeby mierzyc kilka zakresow np
10mA-100mA- 1000mA I JAK TO ZROBIC
amperomierz
Re: amperomierz
Oj kolego...pawcios123 pisze:mam pytanie mam amperomierz 10 A czy da sie zrobic zeby mozna bylo mierzyc mniejsze rezystancje np 100mA a jesli nie to jaki mam kupic zeby mierzyc kilka zakresow np
Widzę że brak ci zupełnych podstaw, po pierwsze w Amperach podajemy nie rezystancję, a NATĘŻĘNIE PRĄDU !!!
Po drugie, każdy multimetr cyfrowy czy analogowy ma wiele zakresów pomiarowych zmienianych zazwyczaj pokrętłem.
-
pawcios123
- Użytkownik
Re: amperomierz
MichalKaszuba pisze:Oj kolego...pawcios123 pisze:mam pytanie mam amperomierz 10 A czy da sie zrobic zeby mozna bylo mierzyc mniejsze rezystancje np 100mA a jesli nie to jaki mam kupic zeby mierzyc kilka zakresow np
Widzę że brak ci zupełnych podstaw, po pierwsze w Amperach podajemy nie rezystancję, a NATĘŻĘNIE PRĄDU !!!
Po drugie, każdy multimetr cyfrowy czy analogowy ma wiele zakresów pomiarowych zmienianych zazwyczaj pokrętłem.
po pierwsze to nie jest multimer a po drugie to zle mi sie napisało
Witam
tak naprawde to kazdy amperomierz jest woltomierzem , który mierzy spadek naięcia na pewnej rezystancji. Jeśli podłączysz do zacisków dodatkowy rezystor [ tak zwany bocznik ] to rezystancja wypadkowa [ rezystorów połączonych równolegle ] bedzie odpowiednio mniejsza . Więc z prawa OHMA I=U/R i wszystko jasne .
ps: z mniejszego amperomierza można łatwo zrobić większy [zakresowo , nie gabarytowo
] , ale odwrotnie to mało prawdopodobne , dez znacznych ingerencji
tak naprawde to kazdy amperomierz jest woltomierzem , który mierzy spadek naięcia na pewnej rezystancji. Jeśli podłączysz do zacisków dodatkowy rezystor [ tak zwany bocznik ] to rezystancja wypadkowa [ rezystorów połączonych równolegle ] bedzie odpowiednio mniejsza . Więc z prawa OHMA I=U/R i wszystko jasne .
ps: z mniejszego amperomierza można łatwo zrobić większy [zakresowo , nie gabarytowo