MAX 6934 i diody LED

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

MAX 6934 i diody LED

Post autor: M@ciej » 18 lut 2008, 10:39

Witam wszystkich :)

Pytanie to kieruję do Taszy, ale zapewne pozostali Forumowicze będą mogli udzielić mi jakichś wskazówek. Zamówiłem sobie układ MAX 6934, przeznaczony do sterowania lampami VFD. Czy mógłbym za pomocą tego układu sterować matrycą diod LED? Chodzi głownie o obciążalność wyjść. Do wejść chcę podłączyć kolumny matrycy i stan "0" powodowałby ich włączanie, a anody (wiersze) też chciałbym sterować tą kostką, ale chyba potrzebne byłyby jakieś wzmacniacze?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 18 lut 2008, 11:39

Gdzie Kolega zamówił ten układ?

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 18 lut 2008, 12:05

Bezpośrednio u MAXIMa,ale to było prawie 2 lata temu.Nie wiem, czy firma ta nadal udostępnia bezpłatne próbki. Układ ten jest lepszym rozwiązaniem niż kilka CD4049 i ULN2003.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 18 lut 2008, 12:23

M@ciej pisze:Czy mógłbym za pomocą tego układu sterować matrycą diod LED?
Teoretycznie tak, choć do sterowania LED Maxim dostarcza innego rodzaju kości,
szczegóły tu: http://para.maxim-ic.com/cache/en/results/39553.html
M@ciej pisze:Chodzi głownie o obciążalność wyjść. Do wejść chcę podłączyć kolumny matrycy i stan "0" powodowałby ich włączanie, a anody (wiersze) też chciałbym sterować tą kostką, ale chyba potrzebne byłyby jakieś wzmacniacze?
Hmm, to nieco przekombinowane będzie, ale ok - popatrzmy na pdf:
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MA ... AX6934.pdf

Ciągły prąd wyjścia OUT jako source (prąd wypływa) - 40 mA
Ciągły prąd wyjścia jako sink (prąd __wpływa__ /OUT ma wystawione zero logiczne/ - 4mA
Czyli to co napisałeś jest w sumie ok, tylko trzeba zrobić odwrotnie:
od dołu - kolumny (katody) sterować przez jakiś driver typu ULN2804 (8x Darlington mocy, npn)
Wystawienie 1 na wyjście OUT wysteruje tranzystor i on "zewrze" katod(y/ę) do GND
Od góry - anody sterujesz bezpośrednio z OUT-ów MAX-a, pamiętając o tym aby nie
przekroczyć dopuszczalnych parametrów - tu proponuję popatrzeć na wartość
"Continuous Power Dissipation"
M@ciej pisze:Nie wiem, czy firma ta nadal udostępnia bezpłatne próbki.
Nadal.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 19 lut 2008, 0:37

Dzięki Tasza, właśnie o to mi chodziło, choć miałem nadzieję, że uniknę stosowania dodatkowych elementów,jak ULN2804, ale ta kostka nie da rady uciągnąć tylu diod - czytałem notkę katalogową.
Zamówiłem darmowe próbki MAX6969 (16-kanałowy sterownik LED), zażyczyłem sobie w obudowie PDIP, ale z tego co wyczytałem na ich stronie, dostane je dopiero w czerwcu :) Tak więc matrycę LED wraz ze sterownikiem powinienem mieć już ukończoną na kostce od VFD do tego czasu :)

ODPOWIEDZ