Witam, chciałbym zrobić układ popularnego klaskacza w tym dodatkowo można by też załączać światło za pomocą pilota RC5 na AT89C2051!!! Schemat wykombinowałem następujący:
ZASADA DZIAŁANIA:
1. układ reaguje na 2 klasnięcia w odstępie 0,5 sekundy jedne po drugim!!! ,nie reaguje na 1 !!! i na 3 lub więcej ( dźwięk ciągły np. muzyka)!!!
2. układ można załączać i wyłączać za pomocą klaskania lub pilota RC5 (np. załączamy klaśnięciem, wyłączamy klaśnięciem, lub pilotem!!! I odwrotnie wyłączamy klaśnięciem ,załączamy klaśnięciem lub pilotem!!!)
3. Sygnał z mikrofonu jest przekazywany do AT89C2051 poprzez wzmacniacz zbudowany na LM358N !!!
4.Nie chcę z góry narzucać kwarcu ,ani portów procesora (ale wydaje mi się że odpowiedni będzie Q= 11,059 MHz ,a układ podczerwieni podłączony do portu P3.2 czyli pin 6 procka)
Zaprojektowałem już schemat i bardzo chętnie udostępnie też wzór płytki drukowanej (jak tylko zrobie w wolnym czasie) w eaglu!!!
Jednak nie jestem za mocny z BASCOMA i tu proszę was o pomoc,gdyby ktoś mógł napisać program (nie wydaje się zbyt skomplikowany, jednak jak już powiedziałem nie jestem za dobry z BASCOMA),pozdrawiam!!!
Super klaskacz + pilot RC 5 na AT89C2051
Bledy moga powstawac nie tylko z powodu bledow w oprogramowaniu. Inna ich przyczyna jest czesto zle zaprojektowana czesc sprzetowa.
Nie wiem na ile doslownie mam brac podany przez Ciebie schemat, ale jezeli polaczyles uklad wedlug niego, to nie ma on prawa dzialac...
Chodzi o tor akustyczny. Po pierwsze mikrofonu nie podlacza sie miedzy mase i wzmacniacz, ale dodaje sie rezystor polaryzacyjny (1..10k). Powinien on byc podlaczony miedzy wejscie wzmacniacza i do plusa zasilania.
Dodatkowo nalezaloby dodac jakis filtr. Nie jestem w stanie podac jego parametrow, ale szczegoly powinny byc w materialach archiwalnych - gdzies widzialem podobny projekt.
Nastepna kwestia to separacja skladowej stalej - przez portem kontrolera powinien byc kondensator, oraz przed wejsciem na wzmacnaicz.
Kolejny problem to wyregulowanie poziomu wzmocnienia tak, aby na porcie byl stan niski i wysoki - tu przydalby sie oscyloskop...
Nie wiem na ile doslownie mam brac podany przez Ciebie schemat, ale jezeli polaczyles uklad wedlug niego, to nie ma on prawa dzialac...
Chodzi o tor akustyczny. Po pierwsze mikrofonu nie podlacza sie miedzy mase i wzmacniacz, ale dodaje sie rezystor polaryzacyjny (1..10k). Powinien on byc podlaczony miedzy wejscie wzmacniacza i do plusa zasilania.
Dodatkowo nalezaloby dodac jakis filtr. Nie jestem w stanie podac jego parametrow, ale szczegoly powinny byc w materialach archiwalnych - gdzies widzialem podobny projekt.
Nastepna kwestia to separacja skladowej stalej - przez portem kontrolera powinien byc kondensator, oraz przed wejsciem na wzmacnaicz.
Kolejny problem to wyregulowanie poziomu wzmocnienia tak, aby na porcie byl stan niski i wysoki - tu przydalby sie oscyloskop...
Przecież wiem ,wzmacniacz (ten kwadracik jest z układem ksztautującym), namalowałem w uproszczeniu by nie zanieczytelniać rysunku, to jest schemat wyjście idzie do portu P3.3 jak na rys. ,a dioda D15 sygnalizuje poprawny odbiór dżwięku z mikrofonu!!! Teraz projektuje wszystko razem w EAGLU schemat +płytka, jak skończe to udostępnie, pomóżcie jednak z PROGRAMEM!!! ,proszę.
[ Dodano: 2008-07-12, 12:32 ]
Ma już ktoś .HEX do tego układu???
[ Dodano: 2008-07-12, 12:32 ]
Ma już ktoś .HEX do tego układu???