elastyczny materiał przewodzący prąd
-
sinenomine
- -
elastyczny materiał przewodzący prąd
Witam
Niewinem czy w dobrym dziale pisze, ale spróbuje, a mianowicie chodzi mi o to, że poszukuje materiału, który byłby:
- elastyczny
- miękki, (ale nie musi)
- przewodzący prąd
Mam pytanko spotkał się ktoś już z takim
Niewinem czy w dobrym dziale pisze, ale spróbuje, a mianowicie chodzi mi o to, że poszukuje materiału, który byłby:
- elastyczny
- miękki, (ale nie musi)
- przewodzący prąd
Mam pytanko spotkał się ktoś już z takim
-
sinenomine
- -
dostatecznie elastyczny aby nie pękał i miał przekrój o śrerdnicy do 5mm ale nie mam sprecyzowanego rozmiaruKulpina pisze:Zależy jak elastyczny musi być. Cienki drucik miedizny jest dosyć elastyczny i dobrze przewodzi prądA gdzie chcesz to zastosować?
pytanie mam o co chodzi z tą gumą bo z tego co mi wiadomo guma to izolator ?
Taka guma przewodząca jest np. w kalkulatorach, a dokładniej jego wyświetlacz na takowej leży. Musiałbyś to rozebrać, to na pewno byś zauważył. Łączy elektrycznie płytkę elektroniki z wyświetlaczem LCD. Nie wiem czy we wszystkich kalkulatorach tak jest, ale w większości.sinenomine pisze:pytanie mam o co chodzi z tą gumą bo z tego co mi wiadomo guma to izolator ?
Może elastyczna taśma stosowana np. w drukarkach do łączenia głowic drukarki z jej płytką drukowaną będzie odpowiednia? Natomiast guma przy wyświetlaczach LCD, np. kalkulatora, albo jest powlekana warstwą przewodzącą w odpowiednich miejscach, albo jest klejona na przemian z warstw nie przewodzących i przewodzących - guma z domieszką przewodnika. Gdy się jej przyglądnąć to składa się właśnie jakby z takich warstw. Widać na przemian rozmieszczone ciemniejsze i jaśniejsze warstwy.
-
sinenomine
- -
odnośnie gumy przewodzącej to chodzi o coś takiego:
http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=24207
a grafit przewodzi prąd dobrze mówie ? na tej samej stronie jest coś takiego jak lakier grafitowy on też przewodzi ?
http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=24207
a grafit przewodzi prąd dobrze mówie ? na tej samej stronie jest coś takiego jak lakier grafitowy on też przewodzi ?
Można by pociągnąć kartke papieru z dwuch stron albo pociągąć ścieżki.Też kiedyś nad tym myślałem ale tego nie testowałem
Ostatnio zmieniony 10 gru 2007, 17:49 przez king559, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak to pisałem to się śpieszyłem i narobiłem błędów ale chyba każdy mnie zrozumiał
Zatem proszę swój poprzedni post poprawić. ZbeeGin
[ Dodano: 2007-12-10, 14:48 ]
A tak apropo tej kartki to kiedy będzie się ją często wyginać to lakier się może łuszczyć
Zatem proszę swój poprzedni post poprawić. ZbeeGin
[ Dodano: 2007-12-10, 14:48 ]
A tak apropo tej kartki to kiedy będzie się ją często wyginać to lakier się może łuszczyć
Ostatnio zmieniony 10 gru 2007, 17:24 przez king559, łącznie zmieniany 1 raz.