Jaki ogranicznik prądu w softstarcie do toroida?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 05 paź 2007, 22:44

Tak ale stosując triak z załączeniem w zerze to kondensatory ładują sie od zera i nie powstaje swego rodzaju prąd udarowy. Myślę że nad tym pomysłem można by głębiej pomyśleć ale trzeba dodać obwód zwierający po jakimś czasie triaka co by nie powodował zbędnych strat podczas pracy.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 06 paź 2007, 0:48

Kondensatory masz za transformatorem, a o ile mnie pamięć nie myli to CHYBA transformator troszkę fazę przesuwa ( z racji jego indukcyjności )

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 06 paź 2007, 8:36

W tym obszernym temacie jak go przeglądniesz na drugiej stronie znajdziesz archiwum pewnego wzmacniacza, który został wyposażony w soft start. Może zamiast eksperymentować z tym soft startem lepiej zastosować lub dostosować do swoich potrzeb gotowe rozwiązanie.

piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piotrek7700 » 09 paź 2007, 11:44

Trochę odbiegliśmy od tematu.... mi chodziło jedynie o wartoś rezystorów ograniczających prąd udaru... bo nie mam pojęcia na ile go ustawić. soft start było mi wygodnie zaimplementować pod attiny2313, który steruje zasilaniem głównym i odbiorem danych z pilota.... i wszytsko zintegrowałe... ale niestety miałem 2*22R/5W + 2* 10 R/5W w szereg i mi się rezystory spaliły, przepaliły się druciki.... jak obliczyć w przybliżeniu szczytowy prąd? jak wyznaczyć wartość rezystorów?

ODPOWIEDZ