Dioda w radiu detektorowym

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Dioda w radiu detektorowym

Post autor: gajosp2 » 19 sie 2007, 20:11

Witam
Jak wiecie po internecie krązy wiele schematów odbiorników radiowych z diodą detektorową (germanową). Z powodu iz taki odbiornik jest prosty w skonstrułowaniu i chce go zbudować, mam pytanie: Czy można diodę germanową w takim odbiorniku zastapić innym stosownym półprzewodnikiem jeśli tak to jakim?? Nie posiadam takiej diody i mam trudny dostep do takiego typu elementów więc dlatego z tąd to pytanie. Z góry dzieki za odpowiedzi.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 19 sie 2007, 21:40

Kiedyś w cyklu Elektor w EdW były zdaje się 2 lub 3 projekty radioodbiorników detektorowych AM. O ile pamiętam to niekoniecznie musi być w zastosowaniu dioda germanowa (0,3V – bariera potencjału), wystarczy np. dioda Schottky'ego o tejże samej barierze potencjału np. BAT43.
Często w urządzeniach radiowych była stosowana dioda germanowa AAP120 lub 153, powinna jeszcze być do kupienia w niektórych sklepach jeżeli nie to zawsze pozostaje wylut z jakiegoś zbędnego złomu elektronicznego np. wskażniki wysterowania w wzmacniaczch polskiej produkcji czy radioodbiorniki :wink: .

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 20 sie 2007, 9:30

A jakim symbolem oznacza sie diodę Schottky'ego na schematach?? A jak działa odbiornik przedstawiony na schemacie w załaczniku??
Załączniki
radioodbiornik.GIF
(3.49 KiB) Pobrany 2285 razy

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 20 sie 2007, 17:48

Symbol diody Schottky'ego to klasyczny symbol diody lub czasami uzupełniony o 2 prostopadłe kreseczki jak w załączniku, czasem też można spotkać tak oznaczone diody Zenera.

Radio, które masz w swoim załączniku działa tak samo jak radio z diodą, z tą tylko różnicą, że w roli detektora i jednocześnie wzmacniacza pracuje tranzystor (jego złącze BE). Brakuje mi tylko tam filtru dolnoprzepustowego, jak ma to miejsce na schematach zamieszczonych poniżej (z wspomnianego wyżej artykułu EdW 8/2000 str. 29).

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 20 sie 2007, 19:31

Dzięki za schematy. Układ ze schematu z mojego poprzedniego postu ma niby działać na 11MHz przy cewce 2uH. Role kondensatora w obwodzie rezonansowym ma pełnić pojemność anteny (100 pF). Schemat ten był publikowany w Edw z września 2001 jako najprostsza karta radiowa do PC-a.

ODPOWIEDZ