Perkusja Elektroniczna

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Procek
-

Perkusja Elektroniczna

Post autor: Procek » 20 sie 2007, 11:24

Cześć!

Czy ktoś z Was nie wie czy można napisać program, lub zna taki program który mógłby odtwarzać dżwięki (oczywiście bębnów i tależy) za pomocą portu LPT. Mam na myśli zwieranie poszczególnych bitów do których podłączył bym własnej roboty pady. Lub za pomocą procka poprzez złącze klawiatury w komputerze.

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 20 sie 2007, 13:27

Oczywiście, że można napisać program. Ale ja bym radził zapoznać się ze standardem MIDI, wykorzystać uP, skorzystać z gotowych programów i mieć bardziej profesjonalnie ;)
W sumie wyszło by mniej roboty niż napisanie takiego programu, który miałby polifonię (żeby to jakiś sens miało) i obsługiwał LPT. Chociaż pewnie większość osób skorzystałaby z Borlandowych środowisk i gotowych kontrolek a tylko ja bym się z WinAPI/DirectSound męczył :P

Procek
-

Post autor: Procek » 20 sie 2007, 13:40

W takim razie co proponujesz. Proszę o uściślenie odpowiedzi. Mam program Guitar
Pro, ale w nim nie mógłbym nagrać swojego dzieła muszę znaleźć coś innego, a MIDI to rzecz oczywista w przypadku takich "perkusji". Po prostu musze mieć odpowiedni program i nie wiem skąd go wziąć

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 20 sie 2007, 17:58

Ja zapewne wykorzystałbym FL Studio (w wersji demo nie można zapisywać projektów, ale można eksportować do MIDI i potem importować, do takiego czegoś w sam raz), chociaż to jak strzelanie armatą do muchy. Mogę się założyć, że istnieją prostsze i, co ważne, darmowe programy, które będą nadawać się do tego lepiej. Niestety ja dobrego rozeznania nie mam, ale może inny z forumowiczów coś zaproponuje. Jak nie to zawsze pozostaje Google...

Procek
-

Post autor: Procek » 20 sie 2007, 21:01

Serdeczne Cięgi :wink: Zobaczymy co napiszą inni.

ODPOWIEDZ