Port LPT i kontrakton

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Dimax
-

Port LPT i kontrakton

Post autor: Dimax » 29 lut 2004, 15:07

Witam wszystkich

Nie mam zadnego doswiadczenia z elektronika dlatego zwracam sie do was z prosba o pomoc

Musze odbierac sygnaly z kontraktona przez port LPT w komputerze...
Kontrakton robi zwarcia ale nie mam pojecia jaki prad/napiecie sa dla niego dopuszczalne czy np moge podac mu 35V ? (bo tyle mam po stronie wykonawczej ukladu ktory napedza silnik)

Jest jeszcze kwestia czy mozna bezposrednio pin wy. LPT ustawionym na stan wysoki 5V poprzez rezystor i kontrakton podlaczyc do pinu we. LPT ? i odbierac 0/5V jako stan logiczny 0/1 w zaleznosci od tego czy jest zwarcie czy przerwa
nie zepsuje w ten sposob nic i czy to bedzie prawidlowo stabilnie dzialac ? Czy moze dla zabezpieczenia portu LPT puscic ten sygnal przez jakis transoptor... aby galwanicznie odzielic komputer od ukladu 35V

Najlepiej dla mnie ;) byloby podac 35V i poprzez kontrakton szlo to na transoptor ktory z kolei wlaczalby i wylaczal 5V z portu LPT ale nie wiem czy tak mozna i moze jest jakies lepsze universalne sprawdzone rozwiazanie :roll:

z gory thx za pomoc

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 11 mar 2004, 13:59

z tego co wie to LTP pracuje w standardzie ttl więc nie możesz bezpośrenio podłączyć przez konkrakton, tylko przez jakiś dzielnik iizolacje galw.

LTP są b wrażliwe na małe przepięcia więc izolacja galwaniczna jest wskazana, ponieważ mogą powstać jakieś zakłucenia przy przeskoczeniu kontaktronu.

po co chcesz by ten sam sygnał wracał, lepiej przecież wykonać to programowo, a tylko pin wyjściowy wysyłać do urzondzonka.

ODPOWIEDZ