Zmiana biegunów prądu stałego
Zmiana biegunów prądu stałego
Chcę zrobić układ składający się ze źródła prądu stałego, dwóch przycisków microswitch i silniczka. Co zrobić aby po załączeniu przycisku S1 prąd na silniczku miał przeciwne ułożenie biegunów niż prąd po załączeniu S2 (silniczek ma się kręcić w drugą stronę)?
Witam po przerwie....
...i zastosować na przykład coś na kształt znanego z techniki cyfrowej przerzutnika RS...
http://www.i-lo.tarnow.pl/edu/inf/prg/p ... 04.htm#r-s
Przykładowy schemat w załączniku (lewa strona), z wykorzystaniem bramek NAND
układu TTL pt. 7400. Można też wstawić innego typu bramki i niekoniecznie TTL, dla wyższych napięć
zasilania (ale nie większych niż 15V) możesz wykorzystać kostkę CD4011
http://www.ee.washington.edu/stores/Dat ... cd4011.pdf to 4xNAND w CMOS....
Rezystory w przerzutniku wstępnie polaryzują wejścia bramek, aby uniknąć przypadkowych
poziomów napięć na wejściach, dodatkowo kondensator zapięty równolegle z dolnym
guzikiem po załączeniu zasilania resetuje przerzutnik. Wartości w/w elementów to sprawa
gustu i pole do eksperymentów dla 2 x 10K + 10uF i 74LS00 układzik będzie działał.
Teraz motorek...rozwiązania są dwa:
1) to prawa część schematu i układ z przekaźnikiem zawierającym dwa komplety
przełączających styków - odpowiednio połączone zapewnią zmianę polaryzacji
napięcia na wyjściu układu. Schemat o tyle banalny co typowy - tranzystor NPN małej mocy
o Ic max takim, aby wytrzymał prąd cewki przekaźnika, dioda D to zabezpieczenie
na okazję impulsu na cewce podczas rozłączania przekaźnika. Rezystor na bazie...kilka kΩ, proszę sobie dobrać.
Układzik podłączamy do wyjścia Q przerzutnika.
2) mostek H zbudowany z tranzystorów bipolarnych lub mieszanki bipolar-unipolar.
Dość fajny opis mostka H znalazłam tu:
http://www.dioda.com.pl/topics3/111.htm
proszę doczytać...
Oczywiście, wejścia sterujące mostka zapinamy do wyjść Q i /Q przerzutnika.
pozdrawiam,
N.
Pogłówkować niecoThomas_7 pisze:Co zrobić aby po załączeniu przycisku S1 prąd na silniczku miał przeciwne ułożenie biegunów niż prąd po załączeniu S2 (silniczek ma się kręcić w drugą stronę)
Przykładowy schemat w załączniku (lewa strona), z wykorzystaniem bramek NAND
układu TTL pt. 7400. Można też wstawić innego typu bramki i niekoniecznie TTL, dla wyższych napięć
zasilania (ale nie większych niż 15V) możesz wykorzystać kostkę CD4011
http://www.ee.washington.edu/stores/Dat ... cd4011.pdf to 4xNAND w CMOS....
Rezystory w przerzutniku wstępnie polaryzują wejścia bramek, aby uniknąć przypadkowych
poziomów napięć na wejściach, dodatkowo kondensator zapięty równolegle z dolnym
guzikiem po załączeniu zasilania resetuje przerzutnik. Wartości w/w elementów to sprawa
gustu i pole do eksperymentów dla 2 x 10K + 10uF i 74LS00 układzik będzie działał.
Teraz motorek...rozwiązania są dwa:
1) to prawa część schematu i układ z przekaźnikiem zawierającym dwa komplety
przełączających styków - odpowiednio połączone zapewnią zmianę polaryzacji
napięcia na wyjściu układu. Schemat o tyle banalny co typowy - tranzystor NPN małej mocy
o Ic max takim, aby wytrzymał prąd cewki przekaźnika, dioda D to zabezpieczenie
na okazję impulsu na cewce podczas rozłączania przekaźnika. Rezystor na bazie...kilka kΩ, proszę sobie dobrać.
Układzik podłączamy do wyjścia Q przerzutnika.
2) mostek H zbudowany z tranzystorów bipolarnych lub mieszanki bipolar-unipolar.
Dość fajny opis mostka H znalazłam tu:
proszę doczytać...
Oczywiście, wejścia sterujące mostka zapinamy do wyjść Q i /Q przerzutnika.
pozdrawiam,
N.
- Załączniki
-
- zmiana_kierunku.gif
- (11.01 KiB) Pobrany 10121 razy
Zmiana obrotów silnika prądu stałego
Witam!
Mam podobny problem. Chcę wykorzystać gotową obudowę która na przednim panelu ma trzy przyciski mikroswitch. Skrajne oznaczone lewo-prawo a środkowy- stop. Chciałbym aby układ był możliwie najprostszy bez mikroprocesora. Myślę że mógłby to być układ z dwoma przekażnikami z których aktywny byłby raz jeden , raz drugi lub obydwa nieaktywne. Jeśli zna ktoś takie lub podobne rozwiązanie to byłoby super.
Pozdrawiam
Stanisław
Mam podobny problem. Chcę wykorzystać gotową obudowę która na przednim panelu ma trzy przyciski mikroswitch. Skrajne oznaczone lewo-prawo a środkowy- stop. Chciałbym aby układ był możliwie najprostszy bez mikroprocesora. Myślę że mógłby to być układ z dwoma przekażnikami z których aktywny byłby raz jeden , raz drugi lub obydwa nieaktywne. Jeśli zna ktoś takie lub podobne rozwiązanie to byłoby super.
Pozdrawiam
Stanisław
-
elektronWielki
- Użytkownik
StaFid,
Mysle ze zadowoli Cie ponizsze rozwiazanie.
Jesli masz pytania dotyczace dzialania ukladu pytaj.
Mysle ze zadowoli Cie ponizsze rozwiazanie.
Jesli masz pytania dotyczace dzialania ukladu pytaj.
- Załączniki
-
- rs relay.GIF
- (24.77 KiB) Pobrany 901 razy