Przetwornica DC\DC
Przetwornica DC\DC
Poszukuje schematu przetwornicy dc\dc z 12V na 220V 2A. Nawet nie wiem jak taka przetwornica jest zbudowana bo dotychczas znałem tylko transformator więc miło by było jak by mi ktos wytłumaczył jak to działa albo pokazał schemat konkretnej przetwornicy.
Chyba Ci chodzi o przetwornicę DC/AC ? Przeszukaj archiwum EP na www.elektronika.priv.pl/schem.html
Ostatnio zmieniony 10 cze 2005, 6:01 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chodzi mi o przetwornice DC/DC chociaz i tak nie ma to specjalnego znaczenia bo bedzie ona zasilała silnik który działa na prąd zmienny i na stały.Poprostu pomyslałem ze przetwornice DC/DC bedzie łatwiej zrobic.
Apropo tych schematów w archiwum EP to są tam schematy przetwornic ale jedynie 150W, a mój silnik potrzebuje 400W
Apropo tych schematów w archiwum EP to są tam schematy przetwornic ale jedynie 150W, a mój silnik potrzebuje 400W
Przetwornica DC/DC
Wykonania przetwornicy DC/DC z 12V na 220V i tak nie przeskoczysz bez zrobienia elementu podwyższającego napięcie czyli transformatora (oczywiście o tej mocy) a później to wyprostujesz.
W EdW jest taki schemat przetwornicy na elementach serii SG2....., wprawdzie na napięcie 12/24 ale jest to tylko kwestia ilości zwojów po stronie wtórnej.
Nie wiem z czego chcesz to zasilać, gdyż zauważ że moc potrzebna na wyjściu to prawie 500 W. Transformator musi to przenieść. Jeżeli zasilisz to z akumulatora np.12 V to musi on wydawać prąd ponad 40 A.
I tu zaczyna się problem z elementami przełączającymi od strony zasilania nnapięciem stałym. Są wprawdzie tranzystory seri MOS, które to wytrzymają, ale sterowanie może nastręczyć trochę problemów.
O ile się zorientowałem, jesteś początkującym elektronikiem toteż uruchomienie takiego układu może być dla Ciebie trudne.
W EdW jest taki schemat przetwornicy na elementach serii SG2....., wprawdzie na napięcie 12/24 ale jest to tylko kwestia ilości zwojów po stronie wtórnej.
Nie wiem z czego chcesz to zasilać, gdyż zauważ że moc potrzebna na wyjściu to prawie 500 W. Transformator musi to przenieść. Jeżeli zasilisz to z akumulatora np.12 V to musi on wydawać prąd ponad 40 A.
I tu zaczyna się problem z elementami przełączającymi od strony zasilania nnapięciem stałym. Są wprawdzie tranzystory seri MOS, które to wytrzymają, ale sterowanie może nastręczyć trochę problemów.
O ile się zorientowałem, jesteś początkującym elektronikiem toteż uruchomienie takiego układu może być dla Ciebie trudne.
-
krywan@o2.pl
DC/DC
Ja tez jestem poczatkujacym elektronikiem ale juz sie zdążyłe mzorientować iż taka przetwornica nie potrzebuje transformatora, są to układy oparte o wzrost napięcia na cewce przerywanego trnazystorem MOS który decyduje o poziomie tego napięcia i sam jest stewrowany różymi innymi układami. Sprawa jest niby prosta (mam prosty schemat w madrej książce (moge przesłać) tyle ze ja potrzebyje jeszcze duzoi większych mocy wiec szukam wytworców przemysłowych)