Witam, to moj pierwszy post i nie bardzow iem gdzie go umiescic - wiec moze tutaj.
Palnuje zalozyc akwarium a oswietlic je trzema swietlowkami. WYmyslilem sobie aby np rano zapalaly sie, jedna po drugiej np w odstepie godziny. a wieczorem w taki sam sposob gasly.
Najprosciej byloby kupic 3 niezalezne wylaczniki czasowe. Ale moze mozna prosciej jakos? A moze nie?
Moj bardzo ogolny pomysl, to rozmontowac wylacznik czasowy i podpiac sie pod jego stycznik- ktory sterowalby jakims malym napieciem. Napiecie to podawac na jakis uklad logiczny na wyjsciu ktorego byly by 3 przerzutniki bistabilne. Przerzutniki te musialyby chyba sterowac jakies przekazniki ktore wlaczalyby swietlowki.
Nie wiem czy cos takeigo jest realne. Generalnie w tej chwili zastanawia mnie czy jest mozliwosc bezposredniego wysterowania przerzutnikow wyjsciami bramek. Moze sa przerzutniki mechaniczne? I od razu do nich mozna swietowki? Ale jesli mechaniczne to chyba pomiedzy nimi a bramkami jakis wzmacniacz? Ale jaki?
Czy ktos ma jakikolwiek pomysl i wiedze? A mzoe nie kombinowac i kupic po prostu 3 szt. automatycznch wlacznikow po20zl?
Sekwencyjny wlącznik świetlówek
-
georgewroc
- -
Można by zastosować jakiś elektroniczny zegar programowalny, który by miał odpowiednią ilość wyjść sterujących i włączał świetlówki. Proponował bym sprawdzić w sklepie AVT powinni mieć coś w ofercie. Ja kiedyś zmontowałem taki zegar na mikroprocesorze według opisu z nieistniejącego już "Praktycznego Elektronika" i miało on trzy niezależne wyjścia, których czas włączania / wyłączania można było dowolnie programować w cyklu tygodniowym. Wtedy będziesz miał dwa w jednym zegar pokazujący czas i sterownik świetlówek. Można też prościej. Generator wytwarzający impulsy co 60 minut (lub generator kwarcowy + dzielniki częstotliwości jeśli czas ma być bardzo precyzyjnie odmierzany). Do tego rejestr 4015 który będzie sterował przełączaniem świetlówek i włącznik zmierzchowy sterujący zapalaniem świetlówek. Oczywiście nie bezpośrednio tylko przez tranzystory i przekaźniki lub optotriaki i triaki. I należy zachować dużą ostrożność bo prąd, szczególnie ten 230V AC + woda = nieszczęśliwy wypadek, w najlepszym wypadku "kopniecie" przez prąd.
-
georgewroc
- -
KrzysiekK pisze:Można by zastosować jakiś elektroniczny zegar programowalny, który by miał odpowiednią ilość wyjść sterujących i włączał świetlówki. Proponował bym sprawdzić w sklepie AVT powinni mieć coś w ofercie. Ja kiedyś zmontowałem taki zegar na mikroprocesorze według opisu z nieistniejącego już "Praktycznego Elektronika" i miało on trzy niezależne wyjścia, których czas włączania / wyłączania można było dowolnie programować w cyklu tygodniowym. Wtedy będziesz miał dwa w jednym zegar pokazujący czas i sterownik świetlówek. Można też prościej. Generator wytwarzający impulsy co 60 minut (lub generator kwarcowy + dzielniki częstotliwości jeśli czas ma być bardzo precyzyjnie odmierzany). Do tego rejestr 4015 który będzie sterował przełączaniem świetlówek i włącznik zmierzchowy sterujący zapalaniem świetlówek. Oczywiście nie bezpośrednio tylko przez tranzystory i przekaźniki lub optotriaki i triaki. I należy zachować dużą ostrożność bo prąd, szczególnie ten 230V AC + woda = nieszczęśliwy wypadek, w najlepszym wypadku "kopniecie" przez prąd.
Obawiam się, ze generatory, rejestry itp to juz poza moim zasiegiem. Az tak na elektronice to sie nei znam. Przegladam sklep AVT ale nie widze segara z kilkoma wyjsciami.
Trzeba tylko dokładnie przeglądnąć ofertę AVT. Pod hasłem "zegary" jest 189 pozycji, a pod hasłem "sterownik" jest 126 pozycji. Jest więc w czym wybierać, np. AVT2800 - sterownik zegarowy (chyba aż do ośmiu kanałów). Z tego co pamiętam na łamach "EdW" był projekt sterownika akwariowego, ale już nie pamiętam jakie miał on funkcje. Można też poszukać gotowego kitu do zmontowania w tradycyjnym sklepie elektronicznym. Będzie to zdecydowanie prostsze rozwiązanie niż opisujesz w swoim pierwszym poście na początku tego tematu. Styczniki stosuje się przy dużych obciążeniach - np. silnikach trójfazowych. Do włączania świetlówek wystarczy triak lub mały przekaźnik odpowiednio sterowany przez układ elektroniczny.
-
georgewroc
- -
Czy np taki zestaw AVT2800 jest kompletny? Tzn czy zawiera jakeis przekazniki lub inne elementy pozwalające bezposrednio sterowac np swietlówkami?KrzysiekK pisze:Trzeba tylko dokładnie przeglądnąć ofertę AVT. Pod hasłem "zegary" jest 189 pozycji, a pod hasłem "sterownik" jest 126 pozycji. Jest więc w czym wybierać, np. AVT2800 - sterownik zegarowy (chyba aż do ośmiu kanałów). Z tego co pamiętam na łamach "EdW" był projekt sterownika akwariowego, ale już nie pamiętam jakie miał on funkcje. Można też poszukać gotowego kitu do zmontowania w tradycyjnym sklepie elektronicznym. Będzie to zdecydowanie prostsze rozwiązanie niż opisujesz w swoim pierwszym poście na początku tego tematu. Styczniki stosuje się przy dużych obciążeniach - np. silnikach trójfazowych. Do włączania świetlówek wystarczy triak lub mały przekaźnik odpowiednio sterowany przez układ elektroniczny.
Kity AVT dostępne są w kilku wersjach:
A - płytka drukowana i dokumentacja
B - płytka drukowana elementy i dokumentacja
UK - zaprogramowany układ (mikroprocesor)
Dotyczy to akurat kitu AVT2800 - więcej informacji szukaj w sklepie AVT lub np. EdW
Są też kity zmontowane i uruchomione (dużo droższe niż normalne). Sama płyta bez zaprogramowanego mikroprocesora będzie bezużyteczna. Jeśli jesteś początkujący to najlepiej wybrać kit w wersji B - nie będziesz tracił czasu na szukanie potrzebnych elementów, itp. Możesz poszukać też innego być może prostszego kitu w ofercie AVT. Najczęściej takie kity nie mają obudowy i zasilacza. Obudowę można dopasować z powszechnie dostępnych w sprzedaży. Zasilacz trzeba wykonać samodzielnie. Jego rodzaj zależy od czy kit posiada np. cały zasilacz i potrzebny jest jedynie transformator, czy ma sam stabilizator i jest potrzebny zasilacz napięcia stałego niestabilizowanego. Ale jak widzę dla Ciebie najlepiej by było kupić gotowe działające urządzenie, ewentualnie znaleźć kolegę, który bardziej jest w temacie i pomoże zmontować lub skonstruować odpowiedni sterownik. Na razie do jutra, idę spać bo jutro mam I zmianę w pracy.
[ Dodano: 2007-07-19, 18:07 ]
Pozwoliłem sobie za "zgrubne" zaprojektowanie interesującego Cię sterownika świetlówek do akwarium. Nie jest to gotowe urządzenie, tylko jego "rdzeń". Symulacje przeprowadzone w programie Isis z pakietu Proteus 7 wskazują na to iż urządzenie to ma szanse działać poprawnie. Układ zbudowany jest na polówce rejestru 4015 i dwóch bramkach NAND z układu 4093 (ma on 4 takie bramki). Na potrzeby symulacji na wejście rejestru 4015 podłączyłem generator 1Hz. W jego miejsce w gotowym układzie trzeba podłączyć generator wytwarzający impulsy co 60 minut (takie jest Twoje założenie), zbudowany np. na LM555. Gdyby były potrzebne dokładne impulsy z generatora można go zbudować na układzie 4060 z rezonatorem kwarcowym. Wydaje się mi jednak iż tak duża precyzja nie jest tu wymagana. W miejsce jumpera (przełącznika - zworki) trzeba wstawić fototranzystor lub fotodiodę (kolektorem lub katodą do plusa zasilania + rezystor ograniczający prąd). W zależności czy fotoelement będzie oświetlony (będzie przewodził) lub nie zmieni się stan logiczny na bramkach NAND 4093 i wejściu D rejestru 4015 co spowoduje zapalanie lub gaszenie diod LED na pokazanym schemacie, a tym samym świetlówek w akwarium w zależności o tego czy jumper jest zwarty (fotoelement jest oświetlony lub nie). Oczywiście bezpośrednio z wyjść rejestru nie można zasilać świetlówki. Trzeba zastosować tranzystory wzmacniające sygnał z wyjść rejestru 4015 i sterujące przekaźnikami lub triakami za pośrednictwem optotriaków. Oczywiście to jest układ działający teoretycznie choć sprawdzony w symulatorze, gdzie działa poprawnie, lecz praktyczne wykonanie układu może wymagać rozwiązania różnych wynikłych w czasie konstruowania tego układu problemów.
Dotyczy to akurat kitu AVT2800 - więcej informacji szukaj w sklepie AVT lub np. EdW
Są też kity zmontowane i uruchomione (dużo droższe niż normalne). Sama płyta bez zaprogramowanego mikroprocesora będzie bezużyteczna. Jeśli jesteś początkujący to najlepiej wybrać kit w wersji B - nie będziesz tracił czasu na szukanie potrzebnych elementów, itp. Możesz poszukać też innego być może prostszego kitu w ofercie AVT. Najczęściej takie kity nie mają obudowy i zasilacza. Obudowę można dopasować z powszechnie dostępnych w sprzedaży. Zasilacz trzeba wykonać samodzielnie. Jego rodzaj zależy od czy kit posiada np. cały zasilacz i potrzebny jest jedynie transformator, czy ma sam stabilizator i jest potrzebny zasilacz napięcia stałego niestabilizowanego. Ale jak widzę dla Ciebie najlepiej by było kupić gotowe działające urządzenie, ewentualnie znaleźć kolegę, który bardziej jest w temacie i pomoże zmontować lub skonstruować odpowiedni sterownik. Na razie do jutra, idę spać bo jutro mam I zmianę w pracy.
Pozwoliłem sobie za "zgrubne" zaprojektowanie interesującego Cię sterownika świetlówek do akwarium. Nie jest to gotowe urządzenie, tylko jego "rdzeń". Symulacje przeprowadzone w programie Isis z pakietu Proteus 7 wskazują na to iż urządzenie to ma szanse działać poprawnie. Układ zbudowany jest na polówce rejestru 4015 i dwóch bramkach NAND z układu 4093 (ma on 4 takie bramki). Na potrzeby symulacji na wejście rejestru 4015 podłączyłem generator 1Hz. W jego miejsce w gotowym układzie trzeba podłączyć generator wytwarzający impulsy co 60 minut (takie jest Twoje założenie), zbudowany np. na LM555. Gdyby były potrzebne dokładne impulsy z generatora można go zbudować na układzie 4060 z rezonatorem kwarcowym. Wydaje się mi jednak iż tak duża precyzja nie jest tu wymagana. W miejsce jumpera (przełącznika - zworki) trzeba wstawić fototranzystor lub fotodiodę (kolektorem lub katodą do plusa zasilania + rezystor ograniczający prąd). W zależności czy fotoelement będzie oświetlony (będzie przewodził) lub nie zmieni się stan logiczny na bramkach NAND 4093 i wejściu D rejestru 4015 co spowoduje zapalanie lub gaszenie diod LED na pokazanym schemacie, a tym samym świetlówek w akwarium w zależności o tego czy jumper jest zwarty (fotoelement jest oświetlony lub nie). Oczywiście bezpośrednio z wyjść rejestru nie można zasilać świetlówki. Trzeba zastosować tranzystory wzmacniające sygnał z wyjść rejestru 4015 i sterujące przekaźnikami lub triakami za pośrednictwem optotriaków. Oczywiście to jest układ działający teoretycznie choć sprawdzony w symulatorze, gdzie działa poprawnie, lecz praktyczne wykonanie układu może wymagać rozwiązania różnych wynikłych w czasie konstruowania tego układu problemów.
-
georgewroc
- -
Wielkie dzieki za schemat i opis. Jednak w miedzyczasie znalazlem projekt sterownika do akwarium który bardoz mi sie podoba i chyba wlasnie jego zrealizuje. http://skalar.mcten.pl/index.php?option ... &Itemid=26KrzysiekK pisze:Kity AVT dostępne są w kilku wersjach: