diody LED w liczniku jak podłączyć
diody LED w liczniku jak podłączyć
Witam! jestem nowy na forum. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Oto mój problem: chciałbym zrobić w moim aucie podświetlane pole czerwonych obrotów silnika na obrotomierzu ,podłączone pod wskaznik temperatury tzn. jeśli silnik jest zimny to palą się wszystkie diody i wraz ze wzrostem temp. diody mają gasnąć. jak to zrobić? Mam już diody ale nie wiem jak je podlączyć pod wskażnik temperatury.
Proszę o w miarę proste wytłumaczenie ponieważ jestem zielony z tego tematu. Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja myślę, że nie trzeba tutaj zaprzęgać mikrokontrolera (ATTINY)
Przetwornik Temperatura/Napięcie, np. LM35 (lub jakaś termopara) + linijka diodowa np. LM3514, i masz termometru z diodami LED. Jeżeli nie chcesz termometru tylko np. wszystkie diody mają gasnąć po wzroście temperatury, to zamiast linijki diodowej wystarczy komparator na wzmacniaczu operacyjnym np. LM324. Popatrz jeszcze po gotowych zestawach do montażu np. AVT lub NordElektronik, jeżeli nie jesteś obyty w temacie.
Co do tego jak podłączyć LED-y: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php ... 149e#28532
PS.
Z drugiej strony każdy samochód ma kontrolkę temperatury silnika, a jak ma kontrolkę to i czujnik temperatury, więc można to w jakiś sposób wykorzystać ale tutaj zielony w temacie sobie nie poradzi zbytnio
. Więc trzeba jescze dużo czasu...
Przetwornik Temperatura/Napięcie, np. LM35 (lub jakaś termopara) + linijka diodowa np. LM3514, i masz termometru z diodami LED. Jeżeli nie chcesz termometru tylko np. wszystkie diody mają gasnąć po wzroście temperatury, to zamiast linijki diodowej wystarczy komparator na wzmacniaczu operacyjnym np. LM324. Popatrz jeszcze po gotowych zestawach do montażu np. AVT lub NordElektronik, jeżeli nie jesteś obyty w temacie.
Co do tego jak podłączyć LED-y: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php ... 149e#28532
PS.
Z drugiej strony każdy samochód ma kontrolkę temperatury silnika, a jak ma kontrolkę to i czujnik temperatury, więc można to w jakiś sposób wykorzystać ale tutaj zielony w temacie sobie nie poradzi zbytnio
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeśli chodzi o czujnik temperatury, to możliwe, że jest to obwód z sygnałem prądowym. W takim przypadku najłatwiejszym rozwiązaniem jest włączenie w obwód rezystora szeregowego. Trudno jednak powiedzieć, jaki to samochód i jaki faktycznie sygnał jest w nim zastosowany. Pętla prądowa charakteryzuje się też maksymalną rezystancją obciążenia. Parametr ten trzeba znać, by użyć rezystora szeregowego. Da się zrobić i to stosunkowo łatwo (bez mikrokontrolerów), ale trzeba ingerować w obwody samochodu i dochodzić do wyniku metodą prób i błędów. Chyba, że ma się dokładne informacje o torze pomiarowym. W tym momencie rzeczywiście najszybszą alternatywą jest osobny obwód pomiarowy