Uziemianie silosów

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
damtur
-

Uziemianie silosów

Post autor: damtur » 25 maja 2007, 20:47

Witam, jestem studentem i pilnie poszukuję informacji o uziemianiu silosów zbożowych na zajęcia z fizyki. Interesuje mnie, dlaczego się uziemia silosy, jakie są zagrożenia, w jaki sposób się uziemia, itp. Za wszelkie info z góry dziękuję.
Jeżeli macie na ten temat jakieś naukowe pracę, bądź książki to bardzo by się przydały. Z góry dziękuję za odpowiedź.

p.s. interesują mnie szczególnie odpowiedzie szersze oparte na jakiś pracach ponieważ ogólnie wiem dlaczego się uziemia, lecz wiedza ta nie jest wystarczająca do napisania poważnego i rozległego referatu ..

ted
-

Re: Uziemianie silosów

Post autor: ted » 27 maja 2007, 5:12

damtur pisze:Witam, jestem studentem i pilnie poszukuję informacji o uziemianiu silosów zbożowych na zajęcia z fizyki. Interesuje mnie, dlaczego się uziemia silosy, jakie są zagrożenia, w jaki sposób się uziemia, itp. Za wszelkie info z góry dziękuję.
Jeżeli macie na ten temat jakieś naukowe pracę, bądź książki to bardzo by się przydały. Z góry dziękuję za odpowiedź.

p.s. interesują mnie szczególnie odpowiedzie szersze oparte na jakiś pracach ponieważ ogólnie wiem dlaczego się uziemia, lecz wiedza ta nie jest wystarczająca do napisania poważnego i rozległego referatu ..
wyobraź sobie,że w silosach ziarno nie leży spokojnie,co jakiś czas jest wzruszane specjalna maszyna (wyciąg kubełkowy)przemieszcza całą zawartość.Musi tak być bowiem ogromna masa i pewien stopień wilgotności ziarna,mogły by spowodować jego zaparzenie a nawet pożar!,zagrożenie pożarowe istnieje też w czasie transportu ziarna,w trakcie powstaje pył(podobnie jest w młynach,bądź w kopalniach węgla kamiennego przy przetwarzaniu),właśnie ten pył i energia statyczna,mogą być przyczyną wybuchu!!!.Dlatego właśnie wszelkie części metalowe,maszyny obudowa,muszą być uziemione.Nie jestem specjalistą budowy silosów,ale co nieco słyszałem na kursach SEP!.To wszystko co wiem na ten temat :).
kłaniam się

Proszę poprawić interpunkcję. marcing
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez ted, łącznie zmieniany 2 razy.

damtur
-

Post autor: damtur » 27 maja 2007, 11:02

ted dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ