sygnalizacja przeciążenia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Gość

sygnalizacja przeciążenia

Post autor: Gość » 01 sty 2004, 16:00

Witam,

często spotykanym elementem w w tańszych zasilaczasch lab. jest sygnalizacja przeciążenia za pomocą diody LED. W jaki sposób zrobić taki układ żeby dioda np. przy 0,8A zaczeła się palić i żeby nie pogorszyć za bardzo parametrów zasilacza??? I gdzie go włączyć w strukturę zasilacza.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 02 sty 2004, 7:34

A może prosty układ z rezystorem jako czujnikiem prądowym, który wysteruje tranzystor w kolektor którego włączyć diodę z rezystorem i zasilać to np z napięcia wejściowego stabilizatora?

Gość

Post autor: Gość » 02 sty 2004, 10:55

tylko jak zrobić ten czujnik prądowy???

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 sty 2004, 7:09

Anonymous pisze:tylko jak zrobić ten czujnik prądowy???
Najprościej to włączyć w szereg mały rezystor dostosowany do prądfu jaki chcesz sygnalizować, np. 0,8 ohm w szereg z obciążeniem, do niego równolegle złącze baza emiter tranzystora, w kolektor tak jak pisałem wcześniej diodę i rezystor. Trzeba isę liczyć jednak z tym że będzie spadek napięcia na tym rezystorze. Trudno tak coś poradzić nie znając shematu zasilacza do którego to chcesz zastosować.

Gość

Post autor: Gość » 03 sty 2004, 12:22

To jest schemat mojego zasilacza
Obrazek

Szukałem dużo w sieci i udało mi się zdaleźć schemat elekt. ogranicznika prądu Rys2.b jak dobrać do niego rezystancje i tranzystory. Czy taki układ będzie działać i jak umieścić w nim diode led żeby świeciła gdy prąd będzie za duży.

Obrazek

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 05 sty 2004, 23:12

Układ z rysunku 2a to jest dokładnie taki układ, o jakim pisał wojtek. Jeżeli chodzi o dobór rezystora to jego wartość musi być taka, aby po przekroczeniu prądu 0,8A spadek napięcia na tym rezystorze był większy od napięcia, przy którym tranzystor zaczyna przewodzić czyli, musi być większy od 0,6 - 0,7V (to jest napięcie progowe przewodzenia złącza baza-emiter). Najlepiej w tej sytuacji będzie jeżeli wartość tego rezystora dobierzesz doświedczalnie. Rezystancja tego rezystora będzie nieco mniejsza od 1 ohma. Możesz np. zastąpić ten rezystor potencjometrem o wartości ok 1 ohm i tak regulować tym potencjometrem, aby przy prądzie większym od 0,8A zaświeciła się dioda.

Pozdr.

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 06 sty 2004, 16:09

Przyznam szczerze ze potencjometru o wartosci 1ohm to jeszcze w zyciu na oczy i "uszy" nie widzialem.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 06 sty 2004, 20:25

kiszka pisze:Przyznam szczerze ze potencjometru o wartosci 1ohm to jeszcze w zyciu na oczy i "uszy" nie widzialem.
Masz razję ja też nie widziałem, ale tak już bywa, że czasami piszę głupoty :oops: .

Pozdr.

Gość

Post autor: Gość » 06 sty 2004, 21:41

ale 10 omowe już są !!

Zmontowałem ten układ tzn. 2a i dioda się nie świeci pomimo to że na złączu emiter-baza jest 0,7 - 0,9 V. Użyłem tranzystora BC107. Dioda i tranzystor są chyba w pożądku. Najdziwniejsze jest to że jak jest na bazie 0V to napięcie emiter-kolektor = 0V . A jak go wymontowałem z układu żeby go sprawdzić to było dobrze tzn. przy Ub=0 Nap. Emiter-kolektor było równe Uz. Co jest nie tak???

A jeżeli chodzi o ten schemat to wydaje mi się (chociaż się nie znam) że ta dioda nigdy nie będzie świecić. Bo jak nawet ten tranzystor będzie przewodzić to i tak napięcie na diodzie będzie za małe. ????? Niewiem

PROSZE O POMOC !!!!

Awatar użytkownika
saper
-
Kontakt:

Post autor: saper » 09 sty 2004, 18:26

Zrobiłem już ten układ i tak jak myślałem napięcie na diodzie 0,8V więc dioda niechce świecić. Jak zrobić żeby świeciła ????

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 09 sty 2004, 23:32

saper pisze:A jeżeli chodzi o ten schemat to wydaje mi się (chociaż się nie znam) że ta dioda nigdy nie będzie świecić. Bo jak nawet ten tranzystor będzie przewodzić to i tak napięcie na diodzie będzie za małe. ????? Niewiem
Masz całkowitą rację na tej diodzie będzie napięcie zbliżone do napięcie baza-emiter, więc dioda nie będzie świecić. Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia dlaczego wcześniej nie zauważyłem tej nieprawidłowości.

Dioda będzie świecić, jeżeli zbudujesz układ z rysunku poniżej

Obrazek

rezystor R1 dobierasz tak samo jak w poprzednim układzie. R2 służy do ograniczenia prądu diody LED, musi on mieć taką wartość, aby prąd diody wynosił około 20mA.

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 10 sty 2004, 0:49

Sledze z uwaga ten temat i mam pare uwag ktorymi sprobuje sie podzielic;.. uklad ktory proponuja kol. nie ma szans na prawidlowe dzialanie. Po pierwsze, pomiar spadku nap. na rezystorze po stronie wej. stabilizatora, uklad bedzie glupial przy duzych i czestych zmianach poboru pradu z zasilacza ( taki przypadek moze wystapic kiedy zasilacz bedzie napedzal jakikolwiek uklad impulsujacy ). Pamietac nalezy ze tego typu stab. dzialaja jako stabilizatory napiecia, a nie pradu, z charakterystyka podciecia, a to wymusza stosowanie ukladu "wyczuwajacego" zwarcie po stronie wyj. stabilizatora. Na rysunku jest moja propozycja takiego ukladu.
Obrazek
Wartosci rezystorow w bazie T1 powinny stanowic proporcje, ukl. ma dzialac przy malych i duzych nap. wyjsciowych, narzuca to wartosci np. 56k i 100k. Podkowka w kolektorze T1 ok. 47k.
Pozdrowka
:!: :!: :!: Uwaga na rysunku jest blad, tranzystor T2 ma byc emiterem podpiety do diody swiecacej

Awatar użytkownika
saper
-
Kontakt:

Post autor: saper » 10 sty 2004, 17:58

Zbudowałem układ i działa.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

ODPOWIEDZ