Silniczek od CD-ROMu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
The Fenix
-
Kontakt:

Silniczek od CD-ROMu

Post autor: The Fenix » 04 sty 2004, 15:20

Wymontowalem ze starego CD-ROMu silniczek krory napędzał płytę. Problem jest w tym, że on ma 11 styków i nie wiem jak to podłączyć. Jak sprawdzałem w moim labolatorium to trzy ostatnie (zaznaczone na żółto) wykazują jakąś aktwyność - silnik drga 1 raz. Nie zauważyłem by inne coś robiły.

Jak mam to podłączyć by się kręcił a nie drgał? Chcialbym sobie wiatrak zrobić :) Jakieś pomysły?

Zdjęcie jest tu http://gsnet.host.sk/silnik.jpg

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 04 sty 2004, 15:40

Troche bez sensu jak na wiatrak. Tylko pomyśl, sterowanie silnika ( uklad elektroniczny ), montaz a na koncu smiglo - jakie i jak je zamocowac ( przy 7000 obrotow ).
Pozdrowka

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 04 sty 2004, 15:55

Troche bez sensu jak na wiatrak. Tylko pomyśl, sterowanie silnika ( uklad elektroniczny ), montaz a na koncu smiglo - jakie i jak je zamocowac ( przy 7000 obrotow ).
Pozdrowka

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 04 sty 2004, 16:02

No to do wiatraka dam inny silnik ale powiedzcie jak ten uruchomić?
Taki megaszybki jak nowe napędy on nie jest bo ma jakieś 6-7 lat, a przymocować da się wszystko. Kółko z gumkami, ktore widac na zdjeciu da sie bez problemu zdjąć i zamocowac do niego coś na trzy śrubki (ablo inaczej).

Wymontowanie układów z cdromu nie wchodzi w gre - cała płyta jest zniszczona.

Gerall

Post autor: Gerall » 05 sty 2004, 15:15

Bo to jest pewnie silnik krokowy, na wiatraczek raczej się nie nadaje. Do sterowania potrzebny jest cały układ, więc to chyba nie ma sensu

CASIO

Post autor: CASIO » 13 sty 2004, 19:09

A wiec tak to jest silnik trujfasowy zeby taki silnik urochomic jest potrzebny sterownik np taki Hacker Master 8-3P Heli
http://rc-info.de/index.html?c~4.2 ale jak widzisz kosztuje to troche
;-)
Ja uzywam taki Silnik do Helikoptera zdalnie sterowanego ale musialem go troch pszerobic

Sorry za blendy ale jestem niemcem

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 14 sty 2004, 21:28

Dzięki za informacje. Zabczyłem cene tego urządzenia i mi się odechciało. Lepiej poszukam normalnego silnika :)

ODPOWIEDZ