Niestety nie mam możliwości zdobycia trafa z telewizora. Chciałbym nawinąć go sam. Moje pytanie: ile zwoji? czy można wykorzystać rdzeń toroidalny?
Zrobiłem pseudo tr.wn- siłą "wydłubałem" uzwojenie pierwotne z taniego trafa 230/24V od zasilacza wzmacniacza sygnału antenowego TV. W jego miejsce nawinąłem 5 zwoii grubego drutu... Czy to będzie działać?
Transformator WN
Ilość zwojów możesz sam sobie wyliczyć, w zależności od tego jakie napięcie chcesz uzyskać i w jaki sposób. Jeśli np. chcesz użyć uzw pierwotnego o ilości zwojów =10 i zasilać je z 10V (1V/zwój) to żeby uzyskać 20kV uzwojenie wtórne musi mieć 20000 zwojów. Rdzeń toroidalny może oczywiście być, ale jakoś nie wyobrażam sobie jak nawinąć na niego kilka tysięcy zwojów
Użycie trafa sieciwego nie wchodzi tutaj w grę - ma zły rdzeń i uzwojenie nie jest przystosowane so wys. napięcia. Największy problem przy trafach wysokiego napięcia to odpowiednia izolacja uzwojenia. Musi być nawinięte bardzo starannie, po każdej warstwie zwojów musisz dać przekładkę z jakieś izolującej folii. Na koniec zalać wszystko dokładnie żywicą epoksydową najlepiej pod próżnią, żeby wyszło powietrze z uzwojenia. Tutaj możesz zobaczyć jak takie uzwojenie wygląda: FOTKA. Mówiąc krótko - da się zrobić (jak wszystko) ale nie jest to łatwe i myślę że dużo łatwiej i taniej będzie Ci znaleźć trafo od TV, chociażby na allegro.
-
Dariusz_512
Dzięki. Pomyślę nad kupnem. Fajnie by było gdybym to dostał w AVT. Niestety nie mają tego w sklepie... Ogólnie ich oferta jest trochę mała. Większą ma choćby sklep "Nowy elektronik", mają więcej podkategorii więc szybko trafiasz do celu- chociażby kondensatory u nich są podzielone na kategorie: zwykłe, elektrolity, rozruchowe, back-up, hv 
Ale w konstrukcjach amatorskich opartych na tym transformatorze rzadko stosuje się dokładnie tą częstotliwość, co, jeśli dobrze rozumiem, eliminuje możliwość zmniejszenia ilości zwojów. Poza tym, z tego co wiem, zasada przekładni zawsze działa. W przypadku dostrojenia czy jakiegoś rezonansu po prostu na uzw. pierwotnym pojawia się napięcie o wyższej amplitudzie niż ampl. napięcia pobudzenia, czyli dla przebiegów występujących bezpośrednio na uzwojeniach przekładnia ciągle obowiązuje. Jeśli się mylę to proszę skorygować 
Należy pamiętać, że transformator linii nie jest pobudzany sinusoidalnie, ale impulsowo.
Nie ma przy tym znaczenia, czy jest układ z TV czy amatorski zasilacz lampy plazmowej na NE555.
Przekładnia transformatora linii jest daleko mniejsza niż się to na pierwszy rzut oka wydaje.
Najprościej będzie pokazać na przykładzie transformatora linii z lampowego TV (a raczej autotransformatora), gdyż tu mogę przytoczyć konkretne dane liczbowe. Uzwojenie "pierwotne" zawiera ok 700 zwojów; cewka w.n ma około 1000 zwojów. Przyjmując nawet, że dioda tłumiąco-upsrawniająca i lampa napędzająca jest włączona na długości 200 zwojów mamy przekładnię rzędu kilku, góra kilkunastu.
Stopień linii jest zasilany ze źródła o napięciu ok.250V. Jak widać, wysokie napięcie zasilające anodę kineskopu nie wynika wprost z przekładni a przede wszystkim ze znanego wzoru na SEM samoindukcji:
E=-L di/dt
Wysokie napięcie jest generowane podczas powrotu, bo wtedy zmiana prądu jest najgwałtowniejsza (w czasie ok 10-12 mikrosekund- tyle jest przewidziane na powrót z 64 mikrosekund).
Nie ma przy tym znaczenia, czy jest układ z TV czy amatorski zasilacz lampy plazmowej na NE555.
Przekładnia transformatora linii jest daleko mniejsza niż się to na pierwszy rzut oka wydaje.
Najprościej będzie pokazać na przykładzie transformatora linii z lampowego TV (a raczej autotransformatora), gdyż tu mogę przytoczyć konkretne dane liczbowe. Uzwojenie "pierwotne" zawiera ok 700 zwojów; cewka w.n ma około 1000 zwojów. Przyjmując nawet, że dioda tłumiąco-upsrawniająca i lampa napędzająca jest włączona na długości 200 zwojów mamy przekładnię rzędu kilku, góra kilkunastu.
Stopień linii jest zasilany ze źródła o napięciu ok.250V. Jak widać, wysokie napięcie zasilające anodę kineskopu nie wynika wprost z przekładni a przede wszystkim ze znanego wzoru na SEM samoindukcji:
E=-L di/dt
Wysokie napięcie jest generowane podczas powrotu, bo wtedy zmiana prądu jest najgwałtowniejsza (w czasie ok 10-12 mikrosekund- tyle jest przewidziane na powrót z 64 mikrosekund).
Zapalarka do gazu
Rozkmińmy trafko z zapalarki do gazu, takiej czerwonej z bazaru. Cena-5zł. Każdemu zawiedzionemu nieudanymi próbami z rdzeniem z sieciowego polecam! Konstrukcja tego następująca:
na pręcie ferrytowym parę zwojów, a na zewnątrz szpuleczka dzielona na sekcje. Na IRFZ44 (Uz-55V) można zrobić 5mm łuku, więc przekładnia jest bardzo wielka. Proste kalkulacje wykazują, że IRF640 dałby 20mm
Mój zapłon pirotechniczny z bardzo energetyczną iskrą pobiera tylko 100mA@9V. Może kiedyś zrobię coś z 10 razy większego. Mam dobrze izolowaną cewkę z elektromagesu- 2400 zw. Wystarczy w środek wsadzić parę zwojów. Nie wie ktoś z Was, czy można dostać duże pręty ferrytowe?
na pręcie ferrytowym parę zwojów, a na zewnątrz szpuleczka dzielona na sekcje. Na IRFZ44 (Uz-55V) można zrobić 5mm łuku, więc przekładnia jest bardzo wielka. Proste kalkulacje wykazują, że IRF640 dałby 20mm
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt: