troche angielskiego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
paluch
-

troche angielskiego

Post autor: paluch » 03 sty 2004, 0:09

Witam!
Czytałem artykuł w "EdW" o elementach SMD. Trafiłem na zdanie: "Przy montażu 'zwykłych' płytek drukowanych, końcówki elementów są przewlekane przez otwory płytki - stąd angielskie określenie - Trough Hole." Przetłumaczyłem sobie słówko trough (rów, spadek, koryto) oraz hole (dziura, dziurawić) i nadal nie jestem pewien co znaczy wyraz "trough hole" - czy jest to angielska nazwa elementów przewlekanych czy też być może płytek drukowanych przystosowanych do montażu przewlekanego, a może jeszcze cos innego? Może znajdzie sie jakis spec od angielskiego?
Pozdr.,
Paluch

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Re: troche angielskiego

Post autor: Wojtek » 03 sty 2004, 6:57

paluch pisze:Witam!
Czytałem artykuł w "EdW" o elementach SMD. Trafiłem na zdanie: "Przy montażu 'zwykłych' płytek drukowanych, końcówki elementów są przewlekane przez otwory płytki - stąd angielskie określenie - Trough Hole." ....
To oznacza dokładnie to co napisałeś a właściwie zacytowałeś za EDW. Elementy SMD mają wyprowadzenia które nie wkłada się w otwory (hole) w płytce. Może istnieć i często stosuje się montaż przewlekany i smd.[/i][/b]

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 04 sty 2004, 14:58

trought (n) - koryto, lęk, żłób, niecka, rów, rynienka, rynna
hole (n) - dziura, nora, tarapaty, otwór, dół, dołek, przedarcie, przetarcie np. spodni, włom, wydrążenie

Domyślam się że chodzi o słowo through a nie trough, które oznacza - przez, poprzez, na wylot, na wskroś.

Czyli through hole oznacza poprostu przez dziurę[/b]

ODPOWIEDZ