Konwerter VHS ---> DVD

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
spark
Użytkownik

Konwerter VHS ---> DVD

Post autor: spark » 23 kwie 2007, 14:57

Witam Wszystkich,

No właśnie, tak jak w temacie. Nie tak dawno zapytano mnie o taką możliwość, a mianowicie czy można w 'jakiś' sposób przetworzyć film nagrany na starym kaseciaku VHS do płyty DVD?
Oczywiście wszystko to jest elektronika i da się... pytanie tylko, w jaki sposób?
Myślałem o analizie obrazu (i dźwięku) nagranego na kasecie VHS, podłączyć (hmmm... jakoś?) odtwarzacz poprzez przetwornik A/D do komputera i zapisać odebrane dane na dysku w postaci cyfrowej. Następnie dane te uporządkować do formatu oczytanego dla odtwarzaczy DVD i to co nam wyjdzie nagrać na tę właśnie płytę.

Jak myślicie czy coś takiego miałoby rację bytu i czy ktoś byłby chętny współpracować nad tego typu projektem? Ja jestem otwarty na propozycje i bardzo chętnie wysłucham waszej opinii na ten temat.

Pozdrawiam,
spark

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 23 kwie 2007, 17:15

Nie ma to jak wywarzać otwarte drzwi. Ale odnośnie tematu, nie prościej podłączyć wideo do komputera wyposażonego w kartę przechwytywania wideo?
Szybko przegrasz i wypalisz na płytę dvd.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 23 kwie 2007, 19:38

Dokładnie, sam tak robiłem. Podłączasz magnetowid poprzez złącze euro do wejścia video karty telewizyjnej, włączasz play i nagrywasz na kompa tak samo jak z telewizji. Potem tylko odpowiednio kompresujesz i nagrywasz na płytkę.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 24 kwie 2007, 18:42

No faktycznie, gdy ma się odpowiedni sprzęt to bardzo łatwo sobie z tym problemem poradzić... ale załóżmy, że owej karty telewizyjnej nie posiadamy i nie mamy do niej dostępu, czy są w takim przypadku jakieś sposoby w miarę prostego przetworzenia obrazu z kasety na DVD?

pzdr.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 kwie 2007, 8:27

Nie. Karta telewizyjna to najtańszy (koszt nawet od 50zł) i chyba najłatwiejszy sposób na przechwycenie obrazu video z magnetowidu, a bez tej czynności się chyba nie obejdzie.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 25 kwie 2007, 8:33

Darek, cel szczytny tyle że domowe wykonanie zupełnie nieopłacalne.
Od poświęconego czasu począwszy a na kosztach skończywszy....
Tak jak pisze c4r0... http://allegro.pl/search.php?string=karta+tv
Zrobienie urządzonka, które w czasie rzeczywistym obrobi zespolony sygnał video,
jakoś to prześle do PC, potem oprogramowanie, które takie dane skonwertuje do
zjadliwego dla odtwarzarek formatu...uff, dość potężna sprawa.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 25 kwie 2007, 16:39

No cóż, chyba nie pozostaje mi nic innego jak tylko się z Wami wszystkimi zgodzić.
Nie ma sensu porywać się na coś większego od siebie... zwłaszcza jeśli to coś jest już dostępne i w miarę tanie.
Byłem po prostu ciekaw jakie są możliwości w tym kierunku i czy w ogóle warto...

Dzięki za wszystko,
Miłego

ODPOWIEDZ