Diora WS442 - pomysl na zmiane przyciskow

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Pisklak
-

Diora WS442 - pomysl na zmiane przyciskow

Post autor: Pisklak » 11 kwie 2007, 13:21

No wiec tak, mam ten wzmaczniacz wraz z korektorem + kaseciak ale zostal rozebrany, bebechy sa wszystkie do niego i teraz wpadl mi do glowy pewien pomysl, gdyz w kaseciaku przyciski sa cyfrowe, czy da sie je wstawic do wzmaka zamiast tych analogowych? Jesli tak to czy jest to trudne do wykonania i czy wie ktos jak to zrobic? Prosze o pomoc.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 11 kwie 2007, 16:29

Układu z magnetofonu nie da się przenieść do amplitunera, gdyż cała logika w magnetofonie ma inne zadania niż tylko proste przełączniki elektroniczne.

Są scalone układy spełniające funkcje elektronicznych przełączników wejść audio. Dla przykładu:
LC7818 - bardzo fajny ze sterowaniem LED
NJM2750 - prosty z dwoma przyciskami.

Pisklak
-

Post autor: Pisklak » 13 kwie 2007, 7:05

Aha, a czy koszt zrobienia takiego ukladu bedzie duzy? I jeszcze doszedl mi problem, podcas gdy diora lezy rozebrana podczas sluchania gdzies mi sie zrobilo zwarcie (z pomoca czegos metalowego polozonego przez brata na wierzy) i nie dziala. Wymienilem bezpiecznik glowny i przy potencjomentrze ale dalej nic, nie gra i nie swieci, co moze byc przyczyna?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 13 kwie 2007, 16:59

Pisklak pisze:Aha, a czy koszt zrobienia takiego ukladu bedzie duzy?
Myślę, że nie. Spójrz na schemat aplikacyjny kostek to będziesz wiedział jak dużo potrzeba jeszcze elementów dodatkowch. Polecam ten pierwszy, bo będziesz mógł wykorzystać LED-y nad przyciskami również.
Pisklak pisze:I jeszcze doszedl mi problem, podcas gdy diora lezy rozebrana podczas sluchania gdzies mi sie zrobilo zwarcie (...) i nie dziala. (...) co moze byc przyczyna?
Napisz temat w dziale Serwis. Nie będziemy tutaj zaśmiecać.

ODPOWIEDZ