STEROWNIK IMPULSU LMPY BŁYSKOWEJ

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
miraswnb
-

STEROWNIK IMPULSU LMPY BŁYSKOWEJ

Post autor: miraswnb » 12 kwie 2007, 14:29

Witam! Mam problem, z ktorym sam nie moge sobie poradzi, a mianowicie, musze zaprojektowac sterownik impulsu do lampy blyskowej, zeby sterowac dlugoscia impulsu. Potrzebuje jakiegos schematu, oraz jakis elementow ktore mam uzyc do tego celu. Jezeli ktos cos wie na ten temat, to bardzo wdzieczny bym byl za pomoc.:-)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 kwie 2007, 14:41

Hmm, z tego co wiem w lampach błyskowych nie można regulować długości błysku. Przynajmniej nigdy się z tym nie spotkałem. Działanie lampy błyskowej polega na wytworzeniu najkrótszego impulsu, jak to możliwe. Palnik zapala się, i gaśnie dopiero po rozładowaniu kondensatora. Jedyny sposób na regulację długości tego impulsu jaki przychodzi mi do głowy, to wyłączenie palnika przed rozładowaniem kondensatora, ale gdyby dało się w ten sposób skrócić czas świecenia lampy to pewnie było by to stosowane zawsze. Jeśli jednak można jakoś regulować tą długość, to na pewno nie będzie to prosty układ.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 12 kwie 2007, 15:27

c4r0 pisze:Hmm, z tego co wiem w lampach błyskowych nie można regulować długości błysku.
A, i tutaj się nie zgodzę...
c4r0 pisze:jedyny sposób na regulację długości tego impulsu jaki przychodzi mi do głowy,
to wyłączenie palnika przed rozładowaniem kondensatora,
I taką sztuczkę jak piszesz właśnie się stosuje:
:arrow: http://www.jeybi.republika.pl/elementy/ ... skowa.html (na samym końcu)

N.

Dar.El
-

Post autor: Dar.El » 12 kwie 2007, 20:35

Witam
W pracy konstruuję takie układy, tylko o mocy chwilowej dochodzącej do 0,5MW (800A i 800V na lampie błyskowej) z regulacją czasu od 100µs do 3ms. Odpowiednio mocny tranzystor IGBT włącza prąd i go wyłącza. Problem jest zrobić taki układ z jednoczesnym zapłonem lampy, więc świeci się ona małą mocą przez cały czas. Jest chłodzona wodą, więc jej to nie przeszkadza a błysk tej mocy pompuje neodymowy pręt laserowy.

elstach
-
Kontakt:

Post autor: elstach » 25 kwie 2007, 21:24

Dar.El: a otwarcie tego IGBT następuje w tym samym czasie, co wyzwolenie impulsu zapłonowego? I drugie pytanie: skąd wiadomo, kiedy zamknąć tranzystor?

ODPOWIEDZ