nic nie wiem o elektronice i prosze o wskazówkę

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
anutka

nic nie wiem o elektronice i prosze o wskazówkę

Post autor: anutka » 14 gru 2003, 13:28

Witam! Jestem studentką wi w Szczecinie i musze zrobic projekt zaliczeniowy z przedmiotu podstawy projektowania inżynierskiego. Chcę poprosic o krótką informację techniczną która powie mi z jakich konkretnych urządzen powinnam skorzystać.Proszę o pomoc bo należę do laików jeżeli chodzi nowinki teleinformatyczne, a moim projkcie musze podać konkretne moduły (tzn firma produkująca i cena).
mam stworzyc projekt urządzenia składającego sie z nadajnika i odbiornika, z czego nadajnik bedzie zamontowany w konkretnym miejscu i przesyłał informacje na krótki zasięg ok 3 m w sposób ciągły .Odbiornikiem ma byc mały,przenosny wyswietlacz na którym pokaże sie informacja gdy ten bedzie w zasięgu nadajnika. Informacja ma byc przesyłana w formie tekstu ukazującego sie na ekranie ( cos jak sms)
wiem że powinnam skorzystać z podczerwieni (Irda) ale to wszystko co wiem. prosze o rade z jakich konkretnych podzespołów powinnam zbudować ten projekt i ich cene
z góry dziekuje :)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 14 gru 2003, 14:43

Zapytam kolegi fachowca i dam znać jak najszybciej.
Ciekawy temat :wink: sam bym chciał taki nadajnik.

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 15 gru 2003, 16:03

Ceny możesz znalesc w katalogu elfy na www.elfa.se. Jak je podzielisz przez dwa to wyjdzie ci cena w normalnym sklepie :)

anutka

a moze powiecie cos więcej? :)

Post autor: anutka » 15 gru 2003, 16:23

dzieki za wsparcie i odpowiedzi ale ja potrzebuje bardziej konkretnych informacji ( np jakis schemat); po prostu nie mam pojecia co sie z czym je...jest mi troche wstyd :oops:
Mam jeszcze jedno pytanie: czy ktos z was słyszał o modułach nadawczo -odbiorczych czeskiej firmy Sea Praha (transmisja radiowa) sa podobno tanie i dobre.. wszystkie informacje jakie znalazłam na ten temat sa po czesku (nic po polsku) ? a moze ktos zaproponuje mi konkretny moidel takiego modułu?
chciałabym zintegrowac przesył na podczerwień i drogą radiową w ten sposób aby były wbudowane 2 moduły odbiorcze w jednym urzadzeniu i były dwa oddzielne nadajniki:irda (krótki zasięg) i fale radiowe (zasięg do ok 15 m) odbiornik ma byc przenosny a nadajniki zamontowane w konretnych miejscach ( tak by ciągle przesyłana informacja z nadajników pojawiała sie na odbiorniku, gdy ten bedzie w zasięgu któregoś z nadajników)

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 15 gru 2003, 20:11

Spróbuj zadać to pytanie na www.forum.ep.com.pl.

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 16 gru 2003, 19:43

W kazde wakacje jade do czech wiec troche znam ten jezyk. Moge sprobowac to przetlumaczyc

anutka

moze zapytam bardziej konkretnie...

Post autor: anutka » 18 gru 2003, 18:13

hej to znowu ja:) wyglada na to że mój projekt wcale bedzie tak skomplikowany jak mi sie wydawało...podajcie mi tylko prosze adresy www sklepów elektronicznych w których moge kupic tanie i dobre wyswietlacze i mikrokontrolery (tyle jest firm a ja nigdy sie tym nie interesowałam wiec nie wiem które sa the best 8) )

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 19 gru 2003, 12:03

Witam.

Ja najczęściej kupuję na:

http://www.tme.com.pl lub na:
http://www.maritex.com.pl/sklep.htm Bardzo często kupuję na
http://www.nowyelektronik.pl ale to dlatego, że sklep ten znajduje się w okolicach miejsca mojego zamieszkania. Nie mniej jednak sklep ten prowadzi sprzedaż wysyłkową.

Po za tym znalazłem (również na tym forum) odnośniki do kilku sklepów, gdzie można tanio kupić kilknij w link poniżej:

http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.p ... highlight=

Pozdr.

P.S. Jak miło, że jakaś (jestem pewien, że piękna) kobieta wpadła na to forum. W imieniu Wojtka (admina) i innych zapraszam ponownie.

ODPOWIEDZ