Najmniejszy odbiornik AM na pasmo 26 mhz - 30 Mhz

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
transpacyfic
-
Kontakt:

Najmniejszy odbiornik AM na pasmo 26 mhz - 30 Mhz

Post autor: transpacyfic » 07 paź 2006, 10:31

No właśnie mam z tym problem, większość schematów w internecie jest na stałe zestrojona z pasmem Polskiego Radia (ok 225khz), a ja bym chciał podsłuchiwać kierowców na tym paśmie, nie poszukuje nadajnika bo zabardzo się jąkam na wizji :oops: więc, prosił bym o pomoc, w obojętnie jakim zakresie :D

DZiękuje z góry szanownym kolegom :D

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 07 paź 2006, 10:40

A dlaczego nie poszuka Kolega samodzielnie?

W zasobach ElPortalu jest kilka różnych odbiorników CB, chociażby Odbiornik CB na bazie kitu AVT-2347

Prostego odbiornika detektorowego na wyższe pasma nie zrobisz...

Następnym razem należy zacząć od szukania - dopiero później proszę zadawać pytania (patrz "Regulamin")

transpacyfic
-
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 07 paź 2006, 12:39

Wie co kolega ? , problem w tym, że ja już szukałem, i nie znalazłem niczego interesujączego mnie. :D

A dlaczego nie odbiornik detektorowy ??

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 31 mar 2007, 13:29

W numerze 1/2007 Elektroniki dla Wszystkich znajdował się opis jednokanałowego odbiornika CB-19(kit AVT2807). Proponuję zainteresować się tym układem.

patrx
-

Post autor: patrx » 31 mar 2007, 17:05

Wątpie w to żeby w paśmie CB sprawdził się najprostrzy odbiornik detektorowy. Słaba selektywność spowoduje, że będziesz słyszał wszystkich użytkowników jednocześnie. Trzeba zbudować odbiornik z przemianą częstotliowści przy użyciu kilku podstawowych bloków: mieszacz, generator(heterodyna), filtr p.cz, wzmacniacz p.cz i dopiero teraz detektor. CB radia posiadają możliwośc odbioru (nadawania) z modulacją AM i FM. Jeśli byś chciał odbirerać także i FM to trzeba by zastosować dodatkową pośrednią.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ