Problem z doborem rdzenia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Problem z doborem rdzenia

Post autor: M@ciej » 18 mar 2007, 17:12

Witam wszystkich :)

Mam małe pytanko: chcę zrobić regulowany zasilacz "wysokiego" napięcia, tak do 300-400V, ale o wydajności prądowej do 400 mA. Jeśli miałbym zrobić przetwornice, jaki transformator zastosować? Konkretnie chodzi o rdzeń. Czy w dwa kształcie litery E, jak w zasilaczach komputerowych, czy kubkowy, czy może 2 połówki w kształcie litery C, od powielacza TV?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 mar 2007, 20:53

Kubkowych się raczej nie używa już. A to czy użyjesz CC, EE czy EI nie ma chyba żadnego znaczenia. No chyba że chcesz mieć dobrą izolację uzwojeń między sobą, wtedy możesz użyć CC i na jednej połówce nawinąć jedno uzw. a na drugiej drugie.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 18 mar 2007, 23:24

Czyli kształt rdzenia nie ma znaczenia,tylko jego wielkość, dla wydajności prądowej? pierwotne będę załączał MOSFETami naprzemian a napięcie regulował z prostego generatora PWM (generator przebiegu piłokształtnego i komparator).

Pomyślałem sopbie, że może by wykorzystać inny transformator sieciowy i podłączyć uzwojeniem wtórnym do uzw. wtórnego trafa sieciowego (wyjście 24V sinus). W ten sposób będę miał separację galwaniczną i podwyższone napięcie zmienne. Wykorzystałbym układ stabilizatora, opublikowanego w lutowym (chyba) EdW jako konkurs "Policz xxx". Za drugim rozwiązaniem, przemawia tez fakt eliminacji zakłóceń generowanych przez zasilacze impulsowe.

ODPOWIEDZ