Z tym schematem to jest tak ze raz go widac a raz nie
Mi układ działa a raczej działał bo jak go włączyłem to dział ale po 30 sek sie zjarał na zywca

(chociaz miał porządny radiator).
I tak nie miałem co robic to w miesce irf'a wsadziłem jakis inny bodajze 2N6292 no i jako tako to działało chociaz idukowany prąd był bardzo słabiutki no tak sie bawłiem az wkoncu to wyłączyłem po chwili znów włączam ale tym razem nic, ani mru mru tylko NE555 sie grzał porządnie
No sobie pomyslałem ze ten 2N spalił czy cuś (bo jeszcze sobie nowego multimetra nie kupiłem), na drugi dzien kupiłem sobie nowy IRF530 i rezystorek 4 om zeby go wymienic z 10 bo pisało ze w razie nadmiernego nagrzewania sie IRF'a mozna go wymienic.
Wszystko pięknie wymieniłem a tu dalej nic
No to na następny dzien wymieniłem wszystkie rezystory, kondensator, i 2N222 włączam a tu dalej nic
Ja juz załamany poszedłem kupic nowy 555 wkładam go no i nic zas nie działa ale po chwili bo lekko stukłem układ odziwo zaczeło działac

HA!
i to jak działało ! No ale oczywiscie zas po 2 min zabawy sie popsuło poprostu wyłączyłem i po chwili znów chcialem włączyc lecz juz nic nie działało

no i tak sobie przejzałem układ, sciezki sie nie stykały ani nic w tym rodzaju jedynie zauwazyłem ze rezystor 100 om grzeje sie tak ze parzy w łapy ale sie nie spala
Jak na mikołaja dostane nowy multimetr to sprawdze wszystko
http://www.geocities.com/capecanaveral/ ... 2/fbt2.htm
tutaj macie ten schemat ale niekiedy poprostu znika więc trzeba spróbowac później