Pozyskiwanie lokalizacji przez GSM

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
cdw7
-

Pozyskiwanie lokalizacji przez GSM

Post autor: cdw7 » 28 lut 2007, 13:31

Załóżmy, że wykorzystuje Siemens'a C35 do komunikacji (np z AVRem). Karta sim może pobierać lokalizację najbliższego BTsa (np. na komórce pokazuje się nazwa ulicy albo dzielnice jako info z sieci, np. Era, heyah, to pod logiem sieci). Czy da się pobrać jakoś tą informację i jakie komendy AT do tego służą??

Poprawiłem ortografię. Proszę również w przyszłości rozpoczynać zdania z dużej litery oraz sotosować poprawną interpunkcję. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez cdw7, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 28 lut 2007, 20:12

Wydaje mi się że wiązało by się to z napisaniem odpowiedniego oprogramowania na telefon, a w przypadku siemensa jakiegoś patcha który wysyłałby te dane.

cdw7
-

Post autor: cdw7 » 06 mar 2007, 19:22

no więc jest coś takiego w C35 (i innych) jak kanał informacyjny np. dla heyah(era) kanał 050 i jak sie go włączy to komóra pobiera dane BTS'a tzn miejscowośc, ulice/osiedle, to jakby sms informacyjny, czy ktoś wie jak to dokładnie działa i jak to pobrać z komórki?? bradzo jest mi to potrzebne do projektu

ODPOWIEDZ