Witam
Posiadam 4 silniczki prawdopodobnie są z jakiegoś BMW do regulacji reflektorów.
Nie są mi potrzebne więc chciałem je sprzedać a jak już sprzedawać to dobrze wiedzieć czy są sprawne.
Może ktoś testował już i wie jak sprawdzić takie silniczki?
Zdjęcia jeszcze nie zrobiłem ale myśle że wystarczy mój opis. Trzy silniczki są firmy Hella a jeden jest firmy Bosh. Pozatym budowa jest identyczna. Wszystkie posiadają cztery piny.
Pozatym posiadam jeszcze mase innych silniczków w większości posiadają 3 piny i też mam je w planie przetestować czy są sprawne i sprzedać bo niepotrzebnie zawalają mi tylko piwnice.
Z góry dziękuje za odpowiedzi !!!
Pozdrawiam
Silniczek do regulacji reflektorów - Jak go przetestować?
4 piny...Hmm...
to chyba silniczki krokowe (ja miałem kiedyś takie z 4 pinami) . Weź baterię i spróbuj na chybił trafił coś podłączać. Jeśli wał silniczka obróci się chociażby trochę (czyli o krok jak wskazuje nazwa silniczka) to wszystko jest OK.
Jeśli plotę bzdury to niech starsi Koledzy mnie poprawią
Jeśli plotę bzdury to niech starsi Koledzy mnie poprawią
Udało mi się zidentyfikować silniczek na aukcji allegro.
Podaje link ze zdjęciem LINK
Jeżeli werzyć opisowi to silniczek jest z lamp xenonowych. Tylko pytanie jakim napięciem jest zasilany? Kiedyś obiło mi się o uszy że niektóre samochody posiadają instalacje 24 voltową ale raczej spotykaną w droższych wozach więc kto wie może i będzie to zasilane 12 voltami.
Prubowałem zwykłym akumlatorkiem z aparatu 1,2v i nic nie drgnelo. Może trafiłem na złą kombinacje pinów lub po prostu jest to zaniskie napięcie. Dziś już nie chce mi się iść do piwnicy aby sprawdzić na akumlatorze spróbuje jutro ale jeszcze popytam na innym forum aby mieć pewność i aby nie uszkodzić silniczka. Jak sprawe przebadam i będe znać odpowiedz to zaraz podziele się z wami.
Podaje link ze zdjęciem LINK
Jeżeli werzyć opisowi to silniczek jest z lamp xenonowych. Tylko pytanie jakim napięciem jest zasilany? Kiedyś obiło mi się o uszy że niektóre samochody posiadają instalacje 24 voltową ale raczej spotykaną w droższych wozach więc kto wie może i będzie to zasilane 12 voltami.
Prubowałem zwykłym akumlatorkiem z aparatu 1,2v i nic nie drgnelo. Może trafiłem na złą kombinacje pinów lub po prostu jest to zaniskie napięcie. Dziś już nie chce mi się iść do piwnicy aby sprawdzić na akumlatorze spróbuje jutro ale jeszcze popytam na innym forum aby mieć pewność i aby nie uszkodzić silniczka. Jak sprawe przebadam i będe znać odpowiedz to zaraz podziele się z wami.