Tłumaczenie oznaczeń

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Stefanek
-

Tłumaczenie oznaczeń

Post autor: Stefanek » 13 lut 2007, 23:39

Pierwszy raz spotykam się z takimi oznaczeniami rezystorów..:
510w
100w
10w 0,5W

Co oznacza mała literka w??? Może ktoś podać link do tego któregoś w sklepie http://sklep.avt.com.pl ??? Wtedy już sam sobie rozszyfruje

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 14 lut 2007, 0:00

Małe "w" oznacza Ω. Nie każdy edytor tekstu lub czcionka posiada symbol "omegi" i czasami automatycznie zastępowany jest literą "w".

Awatar użytkownika
Swadzyniak
-

Post autor: Swadzyniak » 14 lut 2007, 1:19

[quote="radzio"]Małe "w" oznacza Ω. Nie każdy edytor tekstu lub czcionka posiada symbol "omegi" i czasami automatycznie zastępowany jest literą "w".[/quote]

Serdecznie witam Radzio -

Ja także się nie spotkałem z takimi oznaczeniami. Znam jeszcze inne oznaczenia wyrażające "Ω", które istnieją jak tylko sięgam pamięcią:
5R = 5Ω, 3R3 = 3,3 Ω, R10 = 0,10 Ω
Duża litera "R" zastępowała omegę na schematach. Teraz jest różnie, stosuje się wszystkie metody oznaczania rezystorów.
Także w większych wartościach rezystorów oznaczenia cyfrowo-literowe są podawane bez przecinka, ponieważ było to mylące, jeśli opis rezystora był słaby. Zamiast przecinka stosowano literę, np: 5,6MΩ = 5M6. 2,2kΩ = 2k2, lub także opuszczano znak omegi, pisząc: 4MΩ = 4M, 56kΩ = 56k.
Teraz, kiedy wprowadzono kod paskowy, wszystkie oznaczenia ujednoliciły się.

Serdecznie pozdrawiam

Tadeusz.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 14 lut 2007, 9:41

W AVT chyba rzeczywiście mają problemy z W i omegą kiedyś im sie tak wydrukowało sprzedawca w elektronicznym był troche zdziwiony i stwierdził że nie ma takich :) jak zobaczył liste :mrgreen:

Awatar użytkownika
Swadzyniak
-

Post autor: Swadzyniak » 14 lut 2007, 23:03

[quote="Kulpina"]W AVT chyba rzeczywiście mają problemy z W i omegą kiedyś im sie tak wydrukowało sprzedawca w elektronicznym był troche zdziwiony i stwierdził że nie ma takich :) jak zobaczył liste :mrgreen:[/quote]

Szczerze mówiąc nie spotkałem się z takim oznaczeniem. Natomiast do dziś używam oznaczeń wartości bez przecinka np: 2k2, 4k7, itd. Dlaczego?. Kiedyś mocno się nabrałem na schemacie przekserowanym na (powiedzmy .... maszynie z kończącym się tonerem), gdzie wartości z przecinkami w dużym stopniu przestały istnieć. Zmontowany układ nie chciał "ruszyć". Długo nad nim ślęczałem poszukując błędu, dopiero porównując wartości podzespołów z innego źródła wykazały błąd w opisie elementów.
Obecnie nawet przygotowując rezystory z kodem paskowym, wykonuję pomiar każdego z nich, ponieważ w niektórych egzemplarzach rezystorów barwy wyglądają na lekko spłowiałe i czerwony jest zbliżony barwą do pomarańczowego.
Wcale się nie dziwię sprzedawcy, ja także nie orientowałem się, ale post kolegi "radzia" oświecił mnie w tym temacie.
Najważniejsze, że teraz już wiemy!. Sam przyznaj! - na tym Forum można się wiele nauczyć. Ja także!. Czego nie wiem - koledzy pomogą. A moje elektroniczne doświadczenie staram się przekazać innym, by także ta dziedzina stała się ich pasją.

Serdecznie pozdrawiam

Tadeusz.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 lut 2007, 23:15

radzio pisze:Małe "w" oznacza Ω. Nie każdy edytor tekstu lub czcionka posiada symbol "omegi" i czasami automatycznie zastępowany jest literą "w".
Dlatego ja nauczyłem się wstawiać literkę R zamiast symbolu oma, np.: 470R jako 470Ohm... bo nawet wpisanie jednostki słownie powoduje przy odczycie problem (szybko czytając widzi się 4700)

Co do wstawiania jednostek jako przecinka - jest to stosowane przez producentów już sporo czasu... i sprawdza się nieźle.

Awatar użytkownika
Swadzyniak
-

Tłłumaczenie oznaczeń.

Post autor: Swadzyniak » 14 lut 2007, 23:51

Serdecznie witam Marcing -

Cieszę się że jesteś z nami!.

Powiem Ci, że takie oznaczenia są stosowane hooo, hooo, hooo, a może jeszcze dłużej!. W końcu lat sześćdziesiątych już były. Jestem wzrokowcem i ten sposób dla mnie jest także łatwiejszy do orientacji w opisach schematu, kiedy to opisy są malutkie i trudno czytelne.
Obecnie jest tak duży wybór rezystorów różnych producentów, krajowych i zagranicznych, że można dostać zawrotu głowy.
Przeglądałem oferty producentów w internecie, i przyznam, - doszło kilka nowych, nie znanych mi rezystorów. Staram się na bieżąco zgłębiać temat.

Serdecznie pozdrawiam

Tadeusz

ODPOWIEDZ