Witam wszystkich.Jestem projektantem odziezy .Dostalem zlecenie na wykonanie gwiezdzistego stroju .Juz tlumacze -chodzi mi o wszycie w caly stroj mrugajacych diod (dajacych efekt tytulowych Gwiazd na niebie).diody musza byc rozmieszczone w odleglosciach mniej wiecej okolo 10cm od siebie sztukowo nie liczylem .W zwiazku z tym mam dwa pytania
1.Jak duza musiala by byc bateria ktora by to zasilila (przy najmniejszych z dostepnych na rynku diod)
2.Czy znajde w Poznaniu kogos kto podjal by sie wykonania calej instalacji
Dziekuje za zrozumienie i ewentualna pomoc
Mateusz Danielewski
enitri_femman@wp.eu
Gwiazdy na niebie
Rozmiar diod nie ma znaczenia. Duża dioda 10mm może pobierać tyle prądu co mała 3mm. Zeby uzyskać jakiś sensowny efekt nalezało by użyć diod o podwyższonej jasności.MASBO pisze:przy najmniejszych z dostepnych na rynku diod
Przyjmując typowy prąd diody ok. 30mA i licząc że na stroju diod będzie ok. 100 da to prąd 3A !!! Czyli bateria musiała by być dość duża (kilka baterii połączonych) łącząc diody po trzy szeregowo prąd ogólny zmniejszy się do ok. 900mA czyli ostatecznie można by spróbować zasilić to kilkoma akumulatorkami o rozmiarze baterii 9V (zwykła bateria nie wystarczy, ponieważ nie będzie można z niej pobrać tak dużego prądu) radziłbym jednak zmienszyć ilość diod do ok 70 i tyle diod wyszyć- zamiast szycia co 10cm
Bardzo dziekuje za szybkie odpowiedzi .Powiem szczerze bardzo zainteresowal mnie pomysl ze swiatlowodami bo to rozwiazuje wszystkie problemy z wielkoscia baterii .Wymyslilem juz nawet sposob montazu i ewentualnego prania .Mieszkam w Poznaniu i chcialbym zlecic komus wykonanie takiej instalacji .Osoby chetne prosze o kontakt enitri_femman@wp.eu
Pozdrawiam
Pozdrawiam