MicroSim Schematics-biblioteki

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Patryk_1982
-

MicroSim Schematics-biblioteki

Post autor: Patryk_1982 » 10 sty 2007, 22:02

W programie MicroSim Schematics nie mogę dodać biblioteki z rozszerzeniem *.lib (jest to bibliotek pochodząca z Orcada). Wydaje mi się że ten program obsługuje jedynie biblioteki z rozszerzeniem *.slb. Czy można w jakiś sposób załączyć wyżej wymienioną bibliotekę z rozszerzeniem *.lib lub przerobić plik epcos.lib na plik rozszerzenie slb? Z góry dziękuję za jakieś porady.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 10 sty 2007, 23:30

Nie wiem czy używałeś może narzędzia (w PSpice student 9.1) Analysis/Library and Include files.
Sam już nie grzebię zbytnio w dodawaniu bibliotek do tego programu i nie wiem gdzie mam ściągnięte kiedyś przez siebie dodatkowe biblioteki, ale o ile pamiętam to po bólach dało się jakoś zmęczyć to i zaimplementować dodatkowe biblioteki do STUDENT-a PSpica.
Spróbuj.

Patryk_1982
-

Post autor: Patryk_1982 » 11 sty 2007, 18:19

Udało mi się stworzyć plik z rozszerzeniem 8.slb, więc załączam krótki opis jak to zrobić, może komuś to się przyda:
W Microsim Schematics
File->Edit Library->
Part->Symbol Wizard->from a model library: (wybieram plik który nas interesuje *.lib)->Advaced Options (mamy dwie opcje: program tworzy symbol domyślny lub sami tworzymy symbol graficzny)-> pojawią nam się dwa okienka (po lewej modele bez symbolu, po prawej modele z symbolami), wybieramy z okna po lewej stronie modele (max 20 modeli) i naciskamy „Generic Rectangle” -> Finish (w prawym okienku powinny się pojawić nowe modele-> Next-> Finish (koniec naszej pracy) .

ODPOWIEDZ