Kontroler systemu głośnikowego w systemie surround 5.1

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
grzejnik
-

Kontroler systemu głośnikowego w systemie surround 5.1

Post autor: grzejnik » 04 sty 2007, 16:25

Witam. Jestem zielenina jesli chodzi o elektronike. Z gory przepraszam za laicyzm swojego postu. Mysle o skonstruowaniu zestawu glosnikowego zgodnego ze standrardem 5.1. Mam 2 pary solidnych kolumn, wiec warto je jakos pozytecznie wykorzystac. Podzial sygnalu dzwiekowego realizowana jest przez karte dzwiekowa 5.1 w komputerze. Posiada ona 3 wyjscia jack dedykowane do zestawu 5.1 (1. glosniki tylne; 2.glosniki przednie; 3.glosniki subwoofer+centralny). Skoro mam komputer, ktore realizuje podzial sygnalu dzwieku niepotrzebny mi jakis amplituner z systemem 5.1, ktory bedzie dublowal zadanie. Potrzebny mi jest uklad wzmacniacza wraz z podzialem mocy na odpowiednie kanaly dzwiekowe wraz z odpowiednimi wyjsciami na glosniki oraz do komputera. Czy ktos tutaj myslal o czym takim? Moze mowie o jakiejs oczywistej sprawie, ktora dawno zostala zrealizowana. Szukalem czegos takiego ale nigdzie nie znalazlem. Gotowa taka plytke moge wydlubac z jakiegos zestawu glosnikowego 5.1. Jednak moc takich gotowych zestawow jest nie wystarczajaca. Moze mozna wykorzystac taka plytke (tylko dla zlaczy do komputera i glosnikow) i przebudowac ja aby zwiekszyc jej moc. Prosze o jakies wskazowki.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 sty 2007, 18:23

W sumie w numerze 5/99 Elektroniki dla Wszystkich był taki wzmacniacz "Wzmacniacz mocy do systemu DOLBY SURROUND" Niestety opis nie jest dostępny na Elportalu. :(

Napisz jeszcze jaka moc cię interesuje skoro piszesz:
grzejnik pisze:Jednak moc takich gotowych zestawow jest nie wystarczajaca.
W domowych warunkach wystarczyłoby 50W subwoofer i po 20W na resztę kanałów.

grzejnik
-

Post autor: grzejnik » 04 sty 2007, 21:21

Hmm mam pare 2 pary glosnikow Tonsil 50 Watt RMS to juz dosyc sporo + sub mysle ze gdzies ze 100W musi miec w stosunku do takich kolumien + centralny to mysle ze tez 50 chyba musi miec. Kurka, a nie ma jakiegos archiwum tego Elektronika ??

ODPOWIEDZ