Ciekawe efekty HV z żaróweczką halogenową...

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Ciekawe efekty HV z żaróweczką halogenową...

Post autor: adiblol » 17 gru 2006, 11:28

Dziś rano strzeliła mi żarówka halogenowa, pomyslalem i zrobilem super efekt świetlny. Może pracować w dwóch trybach: jako źródło wyładowań oraz jako łuk elektryczny. Źródłem wysokiego napięcia jest... generator piezoelektryczny z zapalniczki. Jeszcze nie zlutowałem tego "ukladu" ale generator "obudowalem" w skuwke od dlugopisu, dzieki czemu masa sie trzyma i nie bola tak palce.

Tryb łuk:
Fotka: http://adiblol.w.interia.pl/halogenef_m1.jpg
Film: http://adiblol.w.interia.pl/halogenef_w1.avi

Tryb wyładowanie:
Fotka: http://adiblol.w.interia.pl/halogenef_m2.jpg
Film: http://adiblol.w.interia.pl/halogenef_w2.avi

W trzecim linku zmieniłem rozszerzenie
Koppel

Ok sorki za błąd ale sie śpieszyłem --adiblol
Ostatnio zmieniony 17 gru 2006, 21:01 przez adiblol, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 17 gru 2006, 12:11

Ciekawe efekty można uzyskać próbując zasilać z pieza z zapalniczki różne lampy elektryczne, najlepiej wyładowcze, chociaż żarowe też dają fajny efekt, tutaj wypiszę listę ciekawych experymentów z piezem + lampy i nie tylko:
:arrow: Bierzemy piezo i zasilamy z niego xenonowy palnik błyskowy, wewnątrz można zaobserowować różne wyładowania, każde z nich jest inne i niepowtarzalne, niektóre nawet przypominają spiralkę.
:arrow: Bierzemy dowolną świetlówkę liniową i zasilamy ją piezem, w zależności od miejsca, w którym ją trzymamy świeci na różnej długości, oczywiście, im dalej od miejsca podłączenia pieza, tym większa jej część świeci
:arrow: Bierzemy świetlówkę kompaktową oczywiście wymontowaną z układu statecznikowo zapłonowego i zasilamy z pieza, to, jak zaświeci również zależy od miejsca, w którym ją trzymamy
:arrow: bierzemy neonówki różnych kształtów i zasilamy je z pieza, świecą nawet wtedy, gdy kabel HV przystawimy do bańki szklanej, czasem po kilku strzałach z pieza wystarczy tylko dotknąć jej kablem WN i też zaświeci.
:arrow: Bierzemy zwykłą żarówkę i zasilamy ją piezem, wewnątrz widać wyładowania jak w kuli plazmowej
:arrow: Zasilamy zwykłą żarówkę 500 W z małej cewki tesli najlepiej jeśli ta cewka zasilana jest generatora WN, efekt lepszy niż jakakolwiek fabrycznej produkcji lampa błyskowa
:arrow: podłączamy xenonowy palnik błyskowy pod generator WN, wewnątrz widać jasno świecącą nitkę
:arrow: podłączamy jeden koniec generatora WN do jednego końca dowolnej świetlówki, drugi do jej drugiego końca, świetlówka zaświeci, w zależności od generatora WN można podłączyć wiele świetlówek szeregowo, mój jest w stanie zasilać 9 świetlówek 40 W na raz
:arrow: załączamy generator WN, bierzemy dowolną neonówkę, zbliżamy ją do cewki WN (zachowaj rozsądną oldegłość :!: :!: :!:) neonówka świeci, pomimo tego, że nie jest do niczego podłączona
:arrow: załączamy małą cewkę tesli zasilaną generatorem WN, bierzemy dowolną neonówkę, może to być nawet wskaźnik fazy, neonówka świeci nawet 2 metry od cewki tesli
:arrow: podłączamy palnik xenonowy pod cewke tesli najlepiej jakąś małą zasilaną generatorem WN, wewnątrz palnika widać różne wyładowania
:arrow: załączamy cewkę tesli, najlepiej małą zasilaną generatorem WN, bierzemy różne świetlówki i powoli zbliżamy się do cewki teslo, w pewnym momencie świetlówki świecą, liniowe 40 W zapalają się z największej odległości

Wszędzie napisałem, że cewka tesli ma być zasilana generatorem WN, ale to tylko ze względów bezpieczeństwa :twisted:

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 17 gru 2006, 16:28

A od czego jest ta zarówka halogenowa?? Czy to taka zwykła zarówka od postojówek w samochodzie? Czy taka jak jest w lampce biurowej??

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 17 gru 2006, 21:08

Ja użyłem takiej biurowej na 12V (35W ale to chyba nie ma znaczenia).

Polecam generator piezo do wytwarzania HV (zwlaszcza do efektow swietlnych).

ODPOWIEDZ