Jak zrobic elektromagnes, ktory bedzie dzialal

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Arek:)

Jak zrobic elektromagnes, ktory bedzie dzialal

Post autor: Arek:) » 06 sty 2005, 13:44

Witam!

Wiem, że to lamerskie pytanie, ale mam na jutro prace (zrobic elektromagnes). Robilem juz, dzialal, ale chodzi mi o taki, który będzie przystosowany na MAXA i będzie jak najbardziej, najlepiej działał i przyciągał. Mam drut izoliwany, miedziany o grubosci ok. 1mm... Nie wiem na co to nawinąć (śróba czy cos). Może jakiś wzór na to, ile mam metrów tego drutu użyć? Proszę, od Was zależy moja ocena na półrocze. Sorki, z elektroniki jestem kiepski, mam 14 lat... Może jakiś rysunek? Do ile volt mam to podłączyć? PROSZĘ WAS BARDZO O SZCZEGÓŁOWĄ ODPOWIEDŹ!

tomaha1
-
Kontakt:

Post autor: tomaha1 » 03 maja 2006, 19:40

Wykonywałem kiedyś projekt publikowany w EdW "Maglev - lewitacja magnetyczna", myślę że znalazłbyś w tym artykule kilka cennych wskazówek. Najlepsze parametry jeśli chodzi o siłę przyciągania daje zastosowanie krótkiego rdzenia, najlepiej ze stali lub ferrytu (np. śruba z półokrągłym łbem). Należy wykonać cewkę "grubą i krótką". Kilogram drutu nawojowego (o średnicy 1mm) daje naprawdę dobre efekty.

Arnold_S.

...

Post autor: Arnold_S. » 04 maja 2006, 0:16

Nie ma to jak walnąć temat "na jutro"...dlatego przez rok nikt go nie ruszył. :lol:
W dodatku w ogóle nie jest sprecyzowany.
Różne są elektromagnesy...
Przed rozpoczęciem projektowania należy znać napięcie zasilania i wymaganą siłę elektromagnesu. Wiele zależy od trybu pracy(praca ciągła, dorywcza - wiąże się to z nagrzewaniem).

Zobaczcie(mogą być tam błędy, ale ogólnie sposób projektowania elektromagnesu pokazano):
http://piciup.republika.pl/mnu/elektromagnes.rar
http://piciup.republika.pl/mnu/chwytak.rar
http://piciup.republika.pl/mnu/mnu4.rar
http://sprawozdania.w.interia.pl/mnu/mnu5.rar
http://sprawozdania.w.interia.pl/mnu/mnu3.rar
http://sprawozdania.w.interia.pl/mnu/mnu1.rar
http://sprawozdania.w.interia.pl/mnu/mnu2.rar

P.S.
Jeszcze jeden "szczegół". Młodzież szkolna miewa czasem dziwne pomysły w stylu "magnesu odpychającego metal"(ktoś mnie kiedyś pytał o coś takiego! :lol: ) - nie ma takiej możliwości. Elektromagnes przyciąga materiały magnetyczne i nic więcej nie robi.

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 04 maja 2006, 10:40

Arnold_S. pisze:P.S.
Jeszcze jeden "szczegół". Młodzież szkolna miewa czasem dziwne pomysły w stylu "magnesu odpychającego metal"(ktoś mnie kiedyś pytał o coś takiego! Laughing ) - nie ma takiej możliwości. Elektromagnes przyciąga materiały magnetyczne i nic więcej nie robi.
Właściwie to jest taka możliwośc ale metal musi byc namagnesowany, czyli musi byc magnesem stałym.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 maja 2006, 13:17

Albo jeśli metal nie jest ferromagnetykiem i porusza się względem magnesu. Ale wiadomo że nie o to chodziło ...

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 04 maja 2006, 19:36

Albo jeśli metal nie jest ferromagnetykiem i porusza się względem magnesu. Ale wiadomo że nie o to chodziło ...
Te materialy to diamagnetyki. Ale wtedy pole magnetyczne generowane przez elektromagnes musialoby miec bardzo duza wartosc. Widzialem gdzies filmik z truskawka, ktora lewitowala. Bo truskawka to diamagnetyk.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 maja 2006, 21:37

Kapitan_Rzbik pisze:
Te materialy to diamagnetyki. Ale wtedy pole magnetyczne generowane przez elektromagnes musialoby miec bardzo duza wartosc. Widzialem gdzies filmik z truskawka, ktora lewitowala. Bo truskawka to diamagnetyk.
1. chodziło mi o metal (przewodnik) a nie truskawkę...
2. pole nie musi mieć dużej wartości, bo nie musi mocno odpychać.
Z resztą to tylko przykład ...

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 05 maja 2006, 10:53

1. chodziło mi o metal (przewodnik) a nie truskawkę...

Truskawka tez jest przewodnikiem.
2. pole nie musi mieć dużej wartości, bo nie musi mocno odpychać.
A gdzie jest napisane czy musi mocno odpychac czy lekko?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 10 gru 2006, 11:46

A ja mam takie pytanie: Czy są może jakieś wzory tyczące się elektromagnesów? albo zależnośći? Czyli co daje zastosowanie drutu cienkiego, a co grubego? Można to łatwo obliczyć?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 10 gru 2006, 17:14

Ja mam zamiar zabrać się za lewitator i nie wiem tylko, jaka gruba ma być ta śruba, ile zwojów ma mieć i jakiej grubości drut mam zastosować. Chciałbym, by ten lewitator utrzymywał dość spore przedmioty, jak np. małe trafa sieciowe, takie jak z zasilaczy wtyczkowych.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 10 gru 2006, 17:43

Tak wracając do poprzednich postów to da się zrobic elektromagnes odpychający metal. Sam coś takiego robiłem i działało! Trzeba tylko wykorzystac zjawisko indukcji... jeśli ktoś jest zainteresowany to, to dokładniej opisze z użyciem książki żeby było bardziej fachowo.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 11 gru 2006, 15:22

pisz koniecznie, ale nie tylko o tym napisz też ogólnie jak się robi elektromagnes jeśli możesz :mrgreen:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 11 gru 2006, 17:00

nie znam wzorów na elekromagnes, ale ogólnie to trzeba miec rdzeń, najlepiej metalowy(oczywiście taki który można namagnesowac), drut o średnicy ok 0.6mm i nawinąc ze 300 zw. Wtedy można puścic prąd ok 2-3A. Teraz trzeba dobrac liczbe zwojów do rdzenia. tak aby się nasycił i żeby nie było niepotrzebnych strat. Można dowijac po kilkanaście zwoji i sprawdzac czy przyciąga mocniej, dobrze jest też próbowac przy różnych prądach. Jeśli kogoś nie interesują straty mocy to wystarczy nawinąc tak jak w dwóch pierwszych zdaniach.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 11 gru 2006, 17:10

Aro pisze:Jeśli kogoś nie interesują straty mocy to wystarczy nawinąc tak jak w dwóch pierwszych zdaniach.
Hmm, przecież i tak dopuki cewka nie wykonuje pracy nad jakimś przedmiotem to cała moc idzie w ciepło, jeśli dobrze rozumiem fizykę ...

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 11 gru 2006, 17:25

Miało byc "dodatkowe straty mocy". Cała energia która wchodzi do elektromagnesu jest tracona na rezystancji uzwojenia. Do wytworzenia pola potrzebny jest tylko prąd. Tylko żeby on płynął w "zwykłym" drucie potrzebne jest napięcie.

ODPOWIEDZ