Gwiazda choinkowa AVT-2608 - brak w ofercie AVT?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Gwiazda choinkowa AVT-2608 - brak w ofercie AVT?

Post autor: mariusz_edw » 19 lis 2006, 14:34

Przeglądnąłem http://www.sklep.avt.com.pl i nie znalazłem kitu AVT 2608. Czyżby brak w ofercie?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 19 lis 2006, 18:04

Najwidocznej prawa rynku zadziałały i... w związku z nikłym zainteresowaniem kit został wycowany z oferty.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 19 lis 2006, 19:01

Dużo kitów zostało w ten sposób wycofanych :( często fajne zestawy. nie rozumiem - czy avt traci coś na aprzechowywaniu kilki malutkich woreczków z elementami?

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 19 lis 2006, 21:15

Sa tzw Wyprzedaze Koncowek Magazynowych kiedy to wlasnie owe kilka woreczkow z elementami widac w ofercie poraz ostatni. Jesli jakis zestaw nie jest chetnie kupowany w koncu przestaje byc produkowany, a to co zostaje sprzedaje sie za troche obnizona cena zeby szybciej sie tego pozbyc. Zainteresowanie wzglednie jest zawsze, i zawsze w ciagu paru miesiecy ktos sie chetny znajdzie, ale watpie w to ze przy takim zainteresowaniu oplaca sie doprodukowac kilka zestawow

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 lis 2006, 13:17

moze sie nie opłaca ale strat na tym na pewno nie ma wiec mozna by klientom zrobic przysługe moze by ich to skłoniło do czestszych zakupów

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 20 lis 2006, 21:35

Trzeba bylo sie zainteresowac wczesniej :smile:
Biorac pod uwage to, ze 'te' kity schodza kiepsko, a zeby doprodukowac ich troche trzeba zrobic plytki. Nie wiem jak z ponownym uruchomieniem produkcji, ale mozliwe ze koszty sa takie jak na poczatku, wiec produkujac kilka sztuk nie bedzie sie to oplacac, zysku nie bedzie. A wg pewnego rozumowania brak zysku to straty (jak w wypadku tzw piractwa, kiedy to przy obliczaniu strat zaklada sie ze dany polak kupil by kilkaset plyt gdyby nie mial mozliwosci zalatwic ich taniej/za darmo). Jesli sie nudzisz zadzwon do AVT i zapytaj sie jak jest dokladniej, moze ktos sie przyzna.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 22 lis 2006, 12:06

AVT na tyle wychodzi w kierunku klientów, że do większości produkowanych zestawów dostępna jest pełna dokumentacja produkcyjna. W takim przypadku nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać samemu płytki do brakującego zestawu. Jeśli ktoś nie chce się tym bawić, polecam na przykład tą firmę:
www.merkar.pl
Wykonuają tutaj nawet pojedyncze płytki a płacimy tylko za klisze i same płytki. Cena jest na prawdę dostępna dla przeciętnego hobbysty - zdarzyło mi się już płacić około 40PLN za dwie płytki nieco poniżej 1dm każda.

Jeśli chodzi o jakość, płytki AVT pod tym względem jednak wygrywają - nie znaczy to, że płytki wykonywane przez poleconą firmę są złe. Po prostu AVT ma dobrych wykonawców. Często na przykład zdarza mi się, że warstwa opisu jest przesunięta o 0,5 - 1mm. ma to znaczenie przy małych elementach SMD. Cena takiej zabawy też będzie nieco wyższa. Ale jest to chyba dobre rozwiązanie jeśli ktoś chce wykonać zestaw którego nie ma już w ofercie AVT?

Może zna ktoś jeszcze inne dobre wykonujące tanio serie prototypowe?

ODPOWIEDZ