Witam!
Moze mi ktos wytlumaczyc w jaki sposob dopasowac wyjscie wzmacniacza obciązonego cewka 1uH z antena (kawalek druta) o impedancji falowej(charakterystycznej) 50 Ohm. Dokladnie nie umie skumac jak dochodzi do dopasowania skoro aby nastapiło dopasowanie to (Z-impedancja) Zin anteny=Zwy wzmacniacz wtedy wspólczynnika odbicia na wejsciu anteny =0 a na wyjsciu wspolczynnik odbicia =-1 bo antena przerwa na wyjsciu. W tym przypadku Zwy wzmacniacza jest urojone a Zin anteny rzeczywiste(zakładam antena to linia bezstratna) czyli wspołczynnik odbicia jest zespolony, nie zeruje się?Moze ja zle rozumuje! Bede wdzieczny za wszelkiego rodzaju informacje.
Pozdro
------
Proszę o używanie "ogonków" jeśli jest to możliwe. ZbeeGin
DOpasowanie
-
hanyssadam
- -
- Kontakt:
DOpasowanie
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez hanyssadam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
hanyssadam
- -
- Kontakt:
Dzięki za jakiekolwiek zainteresowanie tematem. Dokładnie chodzi mi o to, że dość w necie sie nagrzebałem i nie znalazłem odpowiedzi na postawione pytanie w pierwszym poście. Przeważnie są przykładziki jak dopasować sobie coś zespolonego do czegoś zespolonego ("coś" chodzi mi o impedancje). Mam w stopniu końcowym tranzystor jako wzmacniacz obciążony dławikiem. Za dławikiem ma być układ dopasowujący do impedancji anteny, ponieważ całość ma biegać na 433 MHz. Antena to kawałek drutu długości λ/4 (ćwierć fali), przyjmuje że drut jest bezstartny i ma impedancje 50 Ohm. I pytanie jak się takie coś dopasowywuje, czyli dławik do rzeczywistej impedancji. Mam nadzieję, że coś jaśniej napisałem. I postaram śie pisac jak najpoprawniejszą polszczyzną.
Pozdrawiam
Pozdrawiam