Mikrofon bezprzewodowy
-
koscianiak
- -
Mikrofon bezprzewodowy
Witam kolegów i koleżanki elektroników. Mam następujący problem: otóż na zaliczenie z przedmiotu "Układy elektroniczne" przypadła mi dowolna samodzielnie zaprojektowana aplikacja z układem TDA 7000. Pomyślałem, że ciekawym rozwiązaniem byłoby zaprojektowanie układu składającego sie z dwóch części: nadajnika, czyli w/w mikrofonu bezprzewodowego i odbiornika(dowolnego odbiornika na pasmo 88-108MHz). O ile z odbiornikiem nie maiłbym większych problemów, bo zastosowania kostki TDA 7000 są chociażby w datasheecie, czy choćby układ AVT-495. Moim najwiekszym problemem jest teraz ten mikrofon. Zatem moje pytanie do bardziej doświadczonych elektroników brzmi: Czy mikrofon taki można zrealizować z wykorzystaniem układu TDA 7000? Jeśli tak to proszę o jakieś blizsze szczegóły, bo od jakiegoś czasu analizuje strukturę wewnętrzną tej kostki i jakos nic nie moge wymyślić.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie wystarczy na TDA7000 zrobic tylko odbiornik? A prościutki nadajnik FM na tranzystorze?
To jest jego schemat. Mam taki, ale stabilnośc częstotliwości nie jest fascynująca. Da się to jakoś przerobic? Może dac kwarc, albo stabilizator napięcia?
To jest jego schemat. Mam taki, ale stabilnośc częstotliwości nie jest fascynująca. Da się to jakoś przerobic? Może dac kwarc, albo stabilizator napięcia?
- Załączniki
-
- Schemat.jpg (18.5 KiB) Przejrzano 3342 razy
-
- elementy.jpg (24.1 KiB) Przejrzano 3342 razy