Projekt zasilacza
danio_ac: a jakie parametry ma mieć twój zasilacz? A co do stabilizatora to masz dobry, ten w obudowie TO-92 jego obciążalność to tylko 100mA. A co do obliczania rezystora to posłużyłem się artykułem z Praktycznego Elektronika 6/99 "Pomysły układowe - zwiększenie wydajności prądowej stabilizatorów".
aro:
[ Dodano: 2006-10-31, 20:11 ]
Nie wiem czy znasz dobrze temat zasilaczy dużej mocy(spadki na rezystancji,wzory do kondensatorów,przewody masy itp.). Jak nie to daj znac.[/quote]
Nie znam. Możesz coś napisać.
[ Dodano: 2006-11-02, 19:56 ]
kris74. Mój zasilacz ma mieć regulowane napięcie w skali 1,2 - 24V Dawać conajmniej 10A
[ Dodano: 2006-10-31, 20:11 ]
Nie wiem czy znasz dobrze temat zasilaczy dużej mocy(spadki na rezystancji,wzory do kondensatorów,przewody masy itp.). Jak nie to daj znac.[/quote]
Nie znam. Możesz coś napisać.
[ Dodano: 2006-11-02, 19:56 ]
kris74. Mój zasilacz ma mieć regulowane napięcie w skali 1,2 - 24V Dawać conajmniej 10A
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Przeszło 10A!? Nie wiem po co tak dużo(chyba że jesteś bogaty). Darlington powinien wytrzymac. Wzrór na spadek napięcia na kondensatorach U=It/C a przy podstawieniu danych(prąd=15A) to U=15A*10ms/10000µF=15V!!!! . Wyraźnie widac że trzeba większych kondensatorów np 14700µ a najlepiej 20000µ a i tak za prostownikiem napięcie będzie musiało wynosic 7,5V+24V=31,5V. Cena takich kondensatorów
Jest ciekawy sposób żeby solidnie obniżyc cenę i zmniejszyc ogromne wymiary radiatora kosztem 2x mniejszego prądu przy napięciach wyższych od 12V.
W tym celu należy użyc trafo z dzielonym uzwojeniem 2x13V / 8A (prąd może byc wiekszy)
i zrobic taki układzik z dwoma mosfetami buz10(11).. niedługo przyśle schemat takiego zasilacza.
następną sprawą są połączenia:
-użyc grubych (przekrój >3mm²) i jak najkrótszych przewodów
-przewody pomiaru napięcia jak najbliżej zacisków wyjściowych eliminując w ten sposób spadki napięcia na rezystancjach przewodów(Napięcie wyjściowe będzie niewrażliwe na zmiany prądu). Dotyczy to w szczególności obwodu regulacji napięcia na lm317.
-powinien byc jeden punkt masy(dotyczy wzmacniaczy, ale przy bardziej skomplikowanych zasilaczach też jest pożyteczne). Przewody masy powinny byc jak najgrubsze i dołączone bardzo blisko układów regulujących czyli darlingtonka bo ścieżki na płytce mają dużą rezystancję. Wymiarów radiatora nie oblicze bo nie mam wzorów ale mogę na oko podac. Ale to przy okazji przedstawienia schematu.
(Zastanów sie jeszcze dobrze po co ci taki prąd!
)
Jest ciekawy sposób żeby solidnie obniżyc cenę i zmniejszyc ogromne wymiary radiatora kosztem 2x mniejszego prądu przy napięciach wyższych od 12V.
W tym celu należy użyc trafo z dzielonym uzwojeniem 2x13V / 8A (prąd może byc wiekszy)
i zrobic taki układzik z dwoma mosfetami buz10(11).. niedługo przyśle schemat takiego zasilacza.
następną sprawą są połączenia:
-użyc grubych (przekrój >3mm²) i jak najkrótszych przewodów
-przewody pomiaru napięcia jak najbliżej zacisków wyjściowych eliminując w ten sposób spadki napięcia na rezystancjach przewodów(Napięcie wyjściowe będzie niewrażliwe na zmiany prądu). Dotyczy to w szczególności obwodu regulacji napięcia na lm317.
-powinien byc jeden punkt masy(dotyczy wzmacniaczy, ale przy bardziej skomplikowanych zasilaczach też jest pożyteczne). Przewody masy powinny byc jak najgrubsze i dołączone bardzo blisko układów regulujących czyli darlingtonka bo ścieżki na płytce mają dużą rezystancję. Wymiarów radiatora nie oblicze bo nie mam wzorów ale mogę na oko podac. Ale to przy okazji przedstawienia schematu.
(Zastanów sie jeszcze dobrze po co ci taki prąd!
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Obecnie projektuje dośc rozbudowany zestaw laboratoryjny(w tym zasilacz), który wykorzystuje kilka napięc. Na razie się zastanawiam czy wyprowadzic te napięcia na zewnątrz i zaśmiecac obudowę wieloma gniazdami. Z drugiej strony jednak przy testowaniu skomplikowanych układów żeczywiście przydaje się kilka napięc naraz.
I znów kolejna osoba, która nie uwzględnia mocy strat...aro pisze:Co do darlingtona to proponuje BDW84C, wytrzymie 10A.
ZbeeGin już o tym wspomniał, liczył jednak moc dla 6A.
Przy dziesięciu amperach moc wydzielana wyniesie (obliczenia napięcia jak wyżej) ponad 200W, a tego ten tranzystor nie wytrzyma. Tak więc powinny być najmniej dwa...
Nie musi to też być darlington, bo potrzebne wzmocnienie nie jest duże... Nada się tu każdy tranzystor z odpowiednią mocą strat i potrzebnymi parametrami prądu oraz napięcia...
Do schematów i płytek drukowanych. Co do elementów to jest w nim edytor bibliotek jednych jak i drugich więc możesz pouzupełniać co nieco, lub poszukać w necie bibliotek innych hobbystów np. tu: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... 09&meid=-1
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Dobrze wiem że Protel jest najlepszy tylko problem polega na tym że jakiś czas temu skończyła mi się wersja 30-dniowa! (...) Skombinowałem jakiś marny program i produkuje schematy. Chce założyc nowy temat o zasilaczach laboratoryjnych tylko net mi strasznie wolno chodzi
i są pewne utrudnienia.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Aro, łącznie zmieniany 2 razy.