Jak podłączyć jakiś czujnik ruchu, tranzystor podczerwieni do mikroprocesora, żeby podczas ruchu występował na nóżce procka stan niski, a jak nic się nie rusza stan wysoki?
Pozdrawiam
Czujnik ruchu
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
-
ZbeeGin
Lepiej podłączyć nawet najprostszą czujkę PIR, zwykły fototanzystor się raczej do tego nie nadaje - bardzo niska czułość.
Takie czujki ścienne mają izolowany styk NC (normalnie zwarty) który można wykorzystać. Podpinasz go jedną nogą do Vcc, drugą do portu z którego dodatkowo masz rezystor do masy. Chyba, że uda Ci się znaleźć czujkę która ma styki zarówno NC jak i NO (normalnie otwarte) wtedy korzystając ze styków NO będzie to bardziej niezawodne, gdyż wykrycie ruchu będzie zwierać linię portu do masy.
Najtańsza czujka kosztuję od 15 do 27zł.
Takie czujki ścienne mają izolowany styk NC (normalnie zwarty) który można wykorzystać. Podpinasz go jedną nogą do Vcc, drugą do portu z którego dodatkowo masz rezystor do masy. Chyba, że uda Ci się znaleźć czujkę która ma styki zarówno NC jak i NO (normalnie otwarte) wtedy korzystając ze styków NO będzie to bardziej niezawodne, gdyż wykrycie ruchu będzie zwierać linię portu do masy.
Najtańsza czujka kosztuję od 15 do 27zł.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Aha. Znaczy się z tym tranzystorem to nie do końca o tym myślałem. Tak jak napisałeś chodziło mi o tą czujkę PIR tylko zapomniałem jak to się nazywa. Mam taką czujkę w alarmie
Chyba będe musiał zepsuć alarm. Naszczęście nie jest on alarmem domu
Tylko kiedyś się bawiłem w cos podobnego. Włączał mi i wyłączał żarówkę w nocy, bo dodałem mu jeszcze wył. zmierzchowy. Tylko, że teraz chciałbym, żeby procek notował o której godzinie był ktoś w pokoju.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt: