Czujnik ruchu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Czujnik ruchu

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 16:14

Jak podłączyć jakiś czujnik ruchu, tranzystor podczerwieni do mikroprocesora, żeby podczas ruchu występował na nóżce procka stan niski, a jak nic się nie rusza stan wysoki?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 paź 2006, 17:07

musisz ustawić odpowiednią częstotliwość tej diody. gdy ktoś sie poruszy zakłóci częstotliwość i to będzie znak dla mikroprocka

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 paź 2006, 17:07

Lepiej podłączyć nawet najprostszą czujkę PIR, zwykły fototanzystor się raczej do tego nie nadaje - bardzo niska czułość.
Takie czujki ścienne mają izolowany styk NC (normalnie zwarty) który można wykorzystać. Podpinasz go jedną nogą do Vcc, drugą do portu z którego dodatkowo masz rezystor do masy. Chyba, że uda Ci się znaleźć czujkę która ma styki zarówno NC jak i NO (normalnie otwarte) wtedy korzystając ze styków NO będzie to bardziej niezawodne, gdyż wykrycie ruchu będzie zwierać linię portu do masy.

Najtańsza czujka kosztuję od 15 do 27zł.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 17:14

Aha. Znaczy się z tym tranzystorem to nie do końca o tym myślałem. Tak jak napisałeś chodziło mi o tą czujkę PIR tylko zapomniałem jak to się nazywa. Mam taką czujkę w alarmie :D Chyba będe musiał zepsuć alarm. Naszczęście nie jest on alarmem domu :D Tylko kiedyś się bawiłem w cos podobnego. Włączał mi i wyłączał żarówkę w nocy, bo dodałem mu jeszcze wył. zmierzchowy. Tylko, że teraz chciałbym, żeby procek notował o której godzinie był ktoś w pokoju.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 paź 2006, 17:17

fajny pomysł
Tranzystor pisze:Tylko, że teraz chciałbym, żeby procek notował o której godzinie był ktoś w pokoju.
Fajny pomysł, to do tego układu co miałem dodaj tylko mikroprocesor zamiast żarówki, który będzie rejestrował jak długo iod której do której ktoś tam był.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 17:28

Właśnie zamierzam coś takiego zrobić. Chyba nie będe się bawił samym czujnikiem PIR tylko wykorzystam ten alarm i połącze go z prockiem.

ODPOWIEDZ