"klaskacz"

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
transpacyfic
-
Kontakt:

"klaskacz"

Post autor: transpacyfic » 03 paź 2006, 19:35

Czy może zetknęliście się już z czymś takim jak kit AVT721 ?? Bo ja poszukuję właśnie takiego układu, którym mógłbym sterować klaskaniem :D. Co o tym sądzicie?

P.S. Właśnie ! , a czy można by zastąpić mikrofon, diodą odbierającą fale podczerwone?? Można by zrobić sterowanie pilotem !!

(Wszelkie komentarze nt. mojej spostrzegawczości sobie darujcie, ale ja dopiero "zaczynam" czaić elektronikę :D )

Pozdro 4 all :D

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 04 paź 2006, 8:36

Klaskacze są ciekawymi urządzeniami, ale w większości reagują tylko na jedno klaśnięcie. Czyli mogą zareagować także na różne głośne dzwięki. Nalezało by takie urządzenie ulepszyć, żeby przełączało się tylko gdy "usłyszy" dwa klaśnięcia jedno za drugim. Takie ulepszenie znacząco zmniejszy możliwość niechcianego przełączenia.

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 04 paź 2006, 14:33

ja miałem takiego kita avt ale wiesz nie znalazł on zastosowania i wyszło z niego kilka ciekawych układów. Ale jak masz jakieś ciekawe zastosowanie to sprawdza sie dobrze. Na inne dzwieki tez reaguje ale bardzo głośne.

ODPOWIEDZ