Kostka do anteny

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
damianmcz
-
Kontakt:

Kostka do anteny

Post autor: damianmcz » 27 wrz 2006, 9:59

Witam zepsula mi sie kostka do anteny telewizyjnej wzacniajaca sygnał.Mam pytanie czym mozna taka kostke zastapic myslalem o ładowarce do telefonu ale to nie ta zasada dzialania co polecacie

poprawiono timi
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2006, 12:48 przez damianmcz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Re: Kostka do anteny

Post autor: end » 27 wrz 2006, 14:02

damianmcz pisze:Witam zepsula mi sie kostka do anteny telewizyjnej wzacniajaca sygnał.Mam pytanie czym mozna taka kostke zastapic myslalem o ładowarce do telefonu ale to nie ta zasada dzialania co polecacie

poprawiono timi
Jaka kostka? Chodzi Ci o zasilacz?

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 27 wrz 2006, 15:01

damianmcz pisze:Witam zepsula mi sie kostka do anteny telewizyjnej wzacniajaca sygnał.Mam pytanie czym mozna taka kostke zastapic myslalem o ładowarce do telefonu ale to nie ta zasada dzialania co polecacie
koledze chyba chodzi o wtyczke którą sie wtyka do telewizora tzn ten separator & zasilacz

myśle ze zastąpienie tego zasilacza ładowarką sie nie nada-niezgodność napieć a i natezenie może być troche zamałe

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 wrz 2006, 16:18

myśle ze zastąpienie tego zasilacza ładowarką sie nie nada-niezgodność napieć a i natezenie może być troche zamałe
To po pierwsze, ponadto ładowarki zwykle są budowane jak proste zasialacze impulsowe, lub - o zgrozo - jako zasilacze beztransformatorowe. Zatem w pierwszym wypadku zakłócenia z "potwornicy" były bardzo widoczne na obrazie telewizyjnym.

Zasilacze takie można kupić, albo naprawić ten który posiadasz. W 90% przypadków pada albo transformator albo stabilizator 78L12.

damianmcz
-
Kontakt:

Post autor: damianmcz » 27 wrz 2006, 16:46

dzieki za pomoc ale chyba nie da rady tego naprawic jestem zielony w dziedzinie elektroniki !

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 28 wrz 2006, 0:14

a pod tym szyfrem "kostka" kryje się co... ???

jeśli wzmaczniacz antenowy to 8zł i masz wstawiony nowy np. 32dB, jeśli wtyk z separatorem to też grosze, a jeśli zasilacz to tak jak pisze kolega ZbeeGin wymiana stabilizatora 78L12 (1,20zł) lub zakup nowego zasilacza 12V/100mA (bo samo trafo może okazać się droższe od "gotowca"). Polak czy zielony, czy czerwony czy żółty czy czarny, a przede wszystkim BIAŁY to potrafi. to jest tak banalne do zrobienia, że aż śmieszne. wystarczą chęci kolego damianmcz.

pozdrawiam

damianmcz
-
Kontakt:

Post autor: damianmcz » 28 wrz 2006, 7:57

Ja wiem ze dla ciebie to jest proste ale jak ja widze taka kostke to nie wiem od czego zaczac poleccie mi jakas ksiazke z dla amatorów

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 28 wrz 2006, 20:10

wiesz co, najlepszym rozwiązaniem jest (jak to Wojtek często pisze) pokopanie w zasobach elportalu.
przepraszam, że tak piszę, oczywiście masz racje z tą prościzną. mam kilku kolegów z potencjałem i dwiema lewymi rękoma. te dwie lewe ręce wynikają nie z "antytalencia" technicznego tylko z leserowania, a wkurzają mnie nieroby :neutral:

jeśli chodzi o Twój problem z tą anteną to poproś kogoś kto mógłby Ci pomóc (jeśli masz taką osobę) i niech zmierzy Ci napięcie wyjściowe na zasilaczu (ale w środku wtyczki, w miejscu gdzie przylutowany jest cienki przewód, nie na metalowej końcówce). powinno być 12 V napiecia stałego. jeśli będzie to zasilacz sprawny. wtedy buże prawdopodobieństwo, że masz uszkodzony wzmacniacz antenowy (ten w czarnej puszce przy antenie - na dachu - wystarczy go wymienić). pomiar napiecia wyjściowego potrwa chwilę. także napewno ktoś Ci pomoże.

popróbuj - chcesz siedzieć w domu i nic nie wiedzieć co partolą w rządzie - toż to istna żenada (takie ż czy rz ? ;-), choć jak Buzek powiedział : wiecej już spier..... się nie da :-(, albo przegapić sprawę pani od złotego warkocza lubiącej xxx jak konie owies ??? :-) :-) :-) - o zgrozo

pozdrawiam

damianmcz
-
Kontakt:

Post autor: damianmcz » 30 wrz 2006, 9:48

ja chce miec tvn:D reszte mam bez kostki

ODPOWIEDZ