Kostka do anteny
Kostka do anteny
Witam zepsula mi sie kostka do anteny telewizyjnej wzacniajaca sygnał.Mam pytanie czym mozna taka kostke zastapic myslalem o ładowarce do telefonu ale to nie ta zasada dzialania co polecacie
poprawiono timi
poprawiono timi
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2006, 12:48 przez damianmcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Kostka do anteny
Jaka kostka? Chodzi Ci o zasilacz?damianmcz pisze:Witam zepsula mi sie kostka do anteny telewizyjnej wzacniajaca sygnał.Mam pytanie czym mozna taka kostke zastapic myslalem o ładowarce do telefonu ale to nie ta zasada dzialania co polecacie
poprawiono timi
koledze chyba chodzi o wtyczke którą sie wtyka do telewizora tzn ten separator & zasilaczdamianmcz pisze:Witam zepsula mi sie kostka do anteny telewizyjnej wzacniajaca sygnał.Mam pytanie czym mozna taka kostke zastapic myslalem o ładowarce do telefonu ale to nie ta zasada dzialania co polecacie
myśle ze zastąpienie tego zasilacza ładowarką sie nie nada-niezgodność napieć a i natezenie może być troche zamałe
-
ZbeeGin
To po pierwsze, ponadto ładowarki zwykle są budowane jak proste zasialacze impulsowe, lub - o zgrozo - jako zasilacze beztransformatorowe. Zatem w pierwszym wypadku zakłócenia z "potwornicy" były bardzo widoczne na obrazie telewizyjnym.myśle ze zastąpienie tego zasilacza ładowarką sie nie nada-niezgodność napieć a i natezenie może być troche zamałe
Zasilacze takie można kupić, albo naprawić ten który posiadasz. W 90% przypadków pada albo transformator albo stabilizator 78L12.
- elektor84
- Użytkownik
- Kontakt:
a pod tym szyfrem "kostka" kryje się co... ???
jeśli wzmaczniacz antenowy to 8zł i masz wstawiony nowy np. 32dB, jeśli wtyk z separatorem to też grosze, a jeśli zasilacz to tak jak pisze kolega ZbeeGin wymiana stabilizatora 78L12 (1,20zł) lub zakup nowego zasilacza 12V/100mA (bo samo trafo może okazać się droższe od "gotowca"). Polak czy zielony, czy czerwony czy żółty czy czarny, a przede wszystkim BIAŁY to potrafi. to jest tak banalne do zrobienia, że aż śmieszne. wystarczą chęci kolego damianmcz.
pozdrawiam
jeśli wzmaczniacz antenowy to 8zł i masz wstawiony nowy np. 32dB, jeśli wtyk z separatorem to też grosze, a jeśli zasilacz to tak jak pisze kolega ZbeeGin wymiana stabilizatora 78L12 (1,20zł) lub zakup nowego zasilacza 12V/100mA (bo samo trafo może okazać się droższe od "gotowca"). Polak czy zielony, czy czerwony czy żółty czy czarny, a przede wszystkim BIAŁY to potrafi. to jest tak banalne do zrobienia, że aż śmieszne. wystarczą chęci kolego damianmcz.
pozdrawiam
- elektor84
- Użytkownik
- Kontakt:
wiesz co, najlepszym rozwiązaniem jest (jak to Wojtek często pisze) pokopanie w zasobach elportalu.
przepraszam, że tak piszę, oczywiście masz racje z tą prościzną. mam kilku kolegów z potencjałem i dwiema lewymi rękoma. te dwie lewe ręce wynikają nie z "antytalencia" technicznego tylko z leserowania, a wkurzają mnie nieroby
jeśli chodzi o Twój problem z tą anteną to poproś kogoś kto mógłby Ci pomóc (jeśli masz taką osobę) i niech zmierzy Ci napięcie wyjściowe na zasilaczu (ale w środku wtyczki, w miejscu gdzie przylutowany jest cienki przewód, nie na metalowej końcówce). powinno być 12 V napiecia stałego. jeśli będzie to zasilacz sprawny. wtedy buże prawdopodobieństwo, że masz uszkodzony wzmacniacz antenowy (ten w czarnej puszce przy antenie - na dachu - wystarczy go wymienić). pomiar napiecia wyjściowego potrwa chwilę. także napewno ktoś Ci pomoże.
popróbuj - chcesz siedzieć w domu i nic nie wiedzieć co partolą w rządzie - toż to istna żenada (takie ż czy rz ?
, choć jak Buzek powiedział : wiecej już spier..... się nie da
, albo przegapić sprawę pani od złotego warkocza lubiącej xxx jak konie owies ???
- o zgrozo
pozdrawiam
przepraszam, że tak piszę, oczywiście masz racje z tą prościzną. mam kilku kolegów z potencjałem i dwiema lewymi rękoma. te dwie lewe ręce wynikają nie z "antytalencia" technicznego tylko z leserowania, a wkurzają mnie nieroby
jeśli chodzi o Twój problem z tą anteną to poproś kogoś kto mógłby Ci pomóc (jeśli masz taką osobę) i niech zmierzy Ci napięcie wyjściowe na zasilaczu (ale w środku wtyczki, w miejscu gdzie przylutowany jest cienki przewód, nie na metalowej końcówce). powinno być 12 V napiecia stałego. jeśli będzie to zasilacz sprawny. wtedy buże prawdopodobieństwo, że masz uszkodzony wzmacniacz antenowy (ten w czarnej puszce przy antenie - na dachu - wystarczy go wymienić). pomiar napiecia wyjściowego potrwa chwilę. także napewno ktoś Ci pomoże.
popróbuj - chcesz siedzieć w domu i nic nie wiedzieć co partolą w rządzie - toż to istna żenada (takie ż czy rz ?
pozdrawiam