Mikrofonik i glosnik

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Bialkowskikarol
-

Mikrofonik i glosnik

Post autor: Bialkowskikarol » 24 wrz 2006, 12:03

Witam. Jestem początkującym elektronikiem . Jak podłączyć mikrofon z bateria chyba zeby bylo slychac w glosniku. Da się to podłaczyc bez wzmacniacza , a jezeli nie to da sie zrobic jakis prosty samemu wzmacniacz? Chdzi mi by podlozyc w domu glosnik i zeby bylo slychac w nim co ja mowie gdy ja bede np w drugim pokoju . Wiem jednym z rozwiazaniem jest poprostyu kupienie pluskwy i to wszystko ale ja chcialem zeby to bylo poczaczone kalblami. Da sie to jakośc zrobic? Proszę o pilną odpowiedz .

beh666
-
Kontakt:

Post autor: beh666 » 24 wrz 2006, 15:22

Myślę, że bez wzmacniacza się nie obejdzie. To nie jest tak, że podłączysz baterię i wszystko gra :).
Dodatkowo rodzaj wzmacniacza zależy od zastosowanego mikrofonu, czy jest to mikrofon dynamiczny, elektretowy, piezoelektryczny czy może jeszcze inny?

Jednak szerszą wypowiedź powinien dać ktoś bardziej doświadczony :).

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 24 wrz 2006, 15:32

najprościej bedzie jak wykorzystasz sprzęt audio - wiekszośc radiomagetofonów i wież posiada wejście mikrofonowe.
Albo zrób wzmacniacz na jednym tranzystorze + LM386 jako końcówka mocy.

Bialkowskikarol
-

Post autor: Bialkowskikarol » 24 wrz 2006, 16:48

Kolego ElektronWielki gdzie dostane ten tranzystor i ile on kosztuje tak ok. i LM386 ? A tak a propo : co to jest ten LM386 ? Tylko się ze mnie nie smiac....

[ Dodano: 2006-09-24, 17:59 ]
a tak poza tym. da sie zobic przy uzyciu malych kosztow taka pluskwe(podsluch)? chyba raczej nie.... wiem , mam czasem dziwne pomysly.....

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 24 wrz 2006, 17:30

Kolego Karolu w Elektronice dla Wszystkich Redaktor Piotr Górecki razem z Redaktorem Zbigniewem Orłowskim opublikowali projekt, który spełni na pewno twoje oczekiwania. Masz tutaj linka do artykułu: http://www.edw.com.pl/pdf/K06/27_15d.pd ... y%20EdW%22

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 24 wrz 2006, 20:11

beh666 pisze:Myślę, że bez wzmacniacza się nie obejdzie.
A ja zaryzykuje stwierdzenie, ze sie da:) Majac mikrofon ze starego telefonu (taki weglowy) mozna polaczyc w szereg baterie, glosnik i mikrofon. Takie cos bedzie pracowac (jako dziecko sprawdzilem to wielokrotnie:)). Problemem jest oczywiscie zdobycie takiego mikrofonu...

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 25 wrz 2006, 12:46

Alaris - zauważ: "mikrofon ze starego telefonu (taki weglowy)"... Stary mikrofon...
Z nowym, elektretowym tak się nie da...
Inna sprawa, że ten pomysł zadziała tylko przy dość dużej sile sygnału - nie ma wzmacniacza... Szeptu już słychać nie będzie...

Elektron podał dobry przykład, i ja takie coś bym zaproponował...

Co do LM386 - kartę katalogową można znaleźć tutaj

ODPOWIEDZ