uzwojenie na kontaktronie
uzwojenie na kontaktronie
chcę wykonać czujnik na kontaktronie z uzwojeniem przez które płynie prąd i przy prądzie 0,3 A styki kontaktronu mają się zewrzeć. Danę kontaktronu 15-25 A/z ile zwojów ma mieć cewka ?
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt:
pozostaję przy kontaktronie jestem ograniczony przestrzenią gdzie ma być umieszczony ten czujnik 0,7*0,7*3,5cm! co do drutu to przy tym prądzie to średnica jego wyniesie ok 0,4-0,45 a taki drut tak łatwo się nie rwie
Mógłbym żmudnie nawijać drut i doświadczalnie ilość zwoi dobrać jednak wiem, że jest na to jakiś wzór
Mógłbym żmudnie nawijać drut i doświadczalnie ilość zwoi dobrać jednak wiem, że jest na to jakiś wzór
- futrzaczek2
- -
- Kontakt:
- futrzaczek2
- -
- Kontakt:
Ale można sklecić w 10 minut naprostszą nawijarkę do tego: Jedna noga kontaktronu wkręcona w szczęki akumulatorowej wiertarki. Do drugiej nogi jest przylutowany drucik pod kaem prostym. Na pałąku z drutu mamy element, coś jak z myszki kulkowej (optotranzystor i dioda) . Mikroprocek zlicza impulsy - dla mnie napisanie programu w Bascom'ie do tego zajmuje 2 (słownie: dwie) minuty. Przy najwyższych obrotach nawijał się 3 minuty. Do tego złożenie i zaprogramowanie sprzętu to jest 5 minutek. Czy to aż tak wiele? Oceńcie sami 
Ps. Drut mi się sie zerwał - trzeba do palca wskazującego i kciuka przykleić trochę plastra z tkaniny i tym prowadzić drucik
Ps. Drut mi się sie zerwał - trzeba do palca wskazującego i kciuka przykleić trochę plastra z tkaniny i tym prowadzić drucik