Mój stary (teraz mam LCDka 17") 14 calowy CRTek i 21 calowy telewizor mają się dobrze po takim "eksperymencie".Ja pisze:robisz w rogu "dzyndzelek", którym odprowadzisz ładunki
"Eksperymenty" z elektrostatyki
Często przy nowych samochodach widać pod tylnym zderzakiem taką tasiemkę dotykającą ziemi służącą do wyrównania potencjałów. Może to rozwiąże problem kopiącego samochoduMi sie zdarza też jesienią i wiosną. I przy tym osobiście nabawiłem sie nerwicy
I prosty sposób przeciwko "strzałom": zamykać drzwi samochodu dotykając nie metalu tylko szyby
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt:
-
...Kuba...
- -
- Kontakt:
A ja widzziałem takie gumy ale z pręclkami miedzianymi
[ Dodano: 2006-09-23, 20:06 ]
[ Dodano: 2006-09-23, 20:06 ]
a czym ściągasz się teładunki z dzyndzelka ??ręką??Brzozza93 pisze:A jaką pojemnośc będzie miał taki kondensator??
Ja mam fajny "patent" na domową maszynę elektrostatyczną: Nakładasz folię aluminiową na ekran telewizora lub monitora CRT i robisz w rogu "dzyndzelek", którym odprowadzisz ładunki. Wyłączasz lub wwłączasz telewizor/monitor i folia zbiera ładunek elektrostatyczny który 'ściągasz" dzyndzelkiem. Daje iskry nawet do 1,5 cm, zależy to od przekątnej ekranu.
-
...Kuba...
- -
- Kontakt:
Nie zabije bo sam próbowałem......Kuba... pisze:Acha jutro może spróbuje zobacze czy mnie nie zabije
Na to to się raczej nie odważę...Kuba... pisze: łapiesz 2 kable te za 220V
Wiecie co ja kiedyś miałem taki odbiornik TV do monitora (co dziwne czerpał z zasilacza 12V) który "częstował prądem" jak chwyciło się razem jego masę (która była na tylnej ściance ze złączami) i złącze telewizji kablowej. Umie ktoś to wyjaśnić, skoro ten odbiornik był zasilany tylko z 12V a to co mnie pieściło to musiało być więcej?
-
...Kuba...
- -
- Kontakt:
Chodziło mi o to że trzeba złapać za kable od transformatora z tej strony co podłancza się do prondu a baterię podłonczuć z drugirj strony
-----------------------------------------------
zapanuj nad pisownią - Wojtek
-----------------------------------------------
zapanuj nad pisownią - Wojtek
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2006, 7:50 przez ...Kuba..., łącznie zmieniany 3 razy.
To wynika chyba z tego że na ekranie kabla od kablówki skądś się bierze napięcie. Może z podłączonego telewizora, bo przecież nie są one uziemione ... Ja mam tak z kartą TV do kompa, nawet jak wtykam kabel kablówki to czasami widać jak iskierki pomiędzy ekranem kabla a masą kompa przeskakują.Brzozza93 pisze:Wiecie co ja kiedyś miałem taki odbiornik TV do monitora (co dziwne czerpał z zasilacza 12V) który "częstował prądem" jak chwyciło się razem jego masę (która była na tylnej ściance ze złączami) i złącze telewizji kablowej. Umie ktoś to wyjaśnić, skoro ten odbiornik był zasilany tylko z 12V a to co mnie pieściło to musiało być więcej?