Budowa nadajnika/odbiornika, serwa itp.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
pawelek
-

Budowa nadajnika/odbiornika, serwa itp.

Post autor: pawelek » 02 wrz 2006, 7:41

szukam po necie od jakiegoś czasu budowę nadajnika,odbiornika,serwa.itp do modeli rc.Choć znalazłem to nie znam sie na elektronice,na schematach,itp. pomużcie mi to jakoś ułatwić co i gdzie kupić, jaką płytke, gdzie umieścić te układ, no po prostu jestem zielony w tych sprawach a tak chciałbym pojeździć swoim rc. Chodzi mi o ułatwienie tego chociarz troche....

Temat poprawiłem. Ty popraw przynajmiej błędy ort. mod. End
P.S. Posta zawsze można edytować :idea:
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez pawelek, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 02 wrz 2006, 7:59

Jedno mogę ci już powiedzieć weź się za coś prostrzego. Z tym sobie nie poradzisz, układy nadajników i odbiorników różnej maści zawsze nastrączają wielu problemów, nie wspominając o strojeniu i przyrządach jakie są potrzebne.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2006, 8:42 przez kris74, łącznie zmieniany 1 raz.

pawelek
-

Post autor: pawelek » 02 wrz 2006, 8:16

Już myślałem, że nikt nie odpisze ale przejdźmy do żeczy.Jak mam wolny czas, to nie mam co robić, zawsze i szkoda czasu nuda jak nic a tak przynajmniej bede coś robił. Tak za dużo do do nastrajania tam nie ma chyba słyszałem, że trzeba kodować ale naprawde to jest takie "niemożliwe" że tak powiem, jak masz pomysł co do tego innego zajęcia to podaj
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2006, 8:43 przez pawelek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 02 wrz 2006, 8:27

Ujmę to tak, jak masz schemat tego zdalnego sterowania to załącz to jako załącznik, wtedy powiem ci jeszcze więcej na jego temat i nie tylko ja, Dwa jeśli dopiero teraz zaczynasz zabawę z elektroniką to długa droga przed tobą :).

pawelek
-

Post autor: pawelek » 02 wrz 2006, 8:41

dzięki ci
nadajnik:
http://www.edw.com.pl/ea/rozne/N004.PDF
odbiornik:
http://www.edw.com.pl/ea/rozne/O006.PDF

[ Dodano: 2006-09-02, 22:01 ]
nie wiem nikt nie pisze to pomyślałem czy ten układ jest aż taki "trudny"? a może po prostu (tu nikigo nie chce obrażać) stroicie żarty? nie wiem napiszcie coś nie mam sie do kogo zwrócić

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 03 wrz 2006, 8:47

Witam. W sumie uklady nie dą aż tak skomplikowane, ale jako początkujący możesz mieć problemy z uruchomieniem tego.
Pewnie nie masz oscyloskopu... a w razie problemów z odpaleniem to wlasnie on będzie bardzo potrzebny.
Druga sprawa to taka, że trzeba zaprojektować płytki drukowane i do odbiornika i do nadajnika.
Chyba, że są to jakieś kity AVT (projekty z EP) to problem płytek jest już rozwiązany.

pawelek
-

Post autor: pawelek » 03 wrz 2006, 10:22

No właśnie, bo teraz są płytki stykowe z polami chyba 30zł, albo te ze ścieżkami która wersja lepsza?, może tańsza? poradźcie coś. A jak tam te schematy pomożecie mi w ich odzczytaniu?
za błędy przepraszam

oscyloskop jest bardzo drogi a czy bez tego też da rade?,czy tak w ogóle zbudował ktoś model rc z aparaturą od zera?

ODPOWIEDZ