Matryca LED RGB

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Martin
-

Matryca LED RGB

Post autor: Martin » 28 sie 2006, 13:09

Witam wszystkich

Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia matrycy LED jednak nie ze zwykłych diod tylko diod RGB. Układ miałby wyświetlać różnobarwne formy, animacje wprost z komputera.
Moje pytanie brzmi: Czy da się stworzyć sterowniki które dałyby rade sterować większą ilością diod (100-300) tak aby tworzyły one swoisty wyświetlacz? Czy diody RGB mogą świecić tylko tylko w kolorach RED GREEN BLUE czy mogą osiągnąc większą ilość kolorów tęczy? Mój pomysł chciałbym zrealizować w wersji hobbystycznej ponieważ wiem o tym że są w sprzedaży profesjonalne ściany LEDów RGB używanych w technice estradowej jednak są one bardzo drogie a same sterowniki i oprogramowanie nieraz przewyższają cene samej ściany.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 28 sie 2006, 13:30

zerknij na sterowniki do wyświetlaczy LED które produkuje Maxim
:arrow: http://para.maxim-ic.com/cache/en/results/4959.html
pooglądaj data-sheety, może Cię coś zainspiruje...

tasza

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 28 sie 2006, 18:48

przykłady tego typu wyświetlaczy widac coraz częściej jako reklamy wokół boisk futbolowych

ta liczba 100 diod to przecież nie tak dużo, można to wysterowac za pomocą jednego procesorka atmega8 + drivery w postaci tranzystorow

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 28 sie 2006, 19:28

Są też matryce LED (jak np. 8*8) w wersji RGB (istnieją takie!), które z tego co mi wiadomo sprzedaje JM elektronik ( :arrow: www.jm.pl ). Na pewno wyjdzie ci taniej matryca niż kupowanie 64 ledów rgb oddzielnie. Reklama tej firmy (i właśnie różnych rodzajów matryc) była w EP6/2006 na str.4
Obrazek
http://www.ledtronics.com/ds/rgb1004/

ODPOWIEDZ