chcem go zasilić z ~24V .. ale po wyprostowaniu jest 33V
przeróbka zasilacza pod 24V
-
Gość
Ehh.. nie wiem czy ten pomysł wypali jeszcze.. ale jezeli tak.. to bedzie swienite.. niby kupiłem wszystko.. ale przez przypadek spalilem tranzystor i diodę.. przez głupote.. i bezpiecznik.. ale dymu sie narobiło.. jutro jezeli będę miał jeszcze siły to kupie kolejne i zrobie.. zastąpiłem pozniej tranzystor(nie wiedzialem ze dioda tez sie spalila) BD135 ale nie wiem.. bo nie chcialo mi działać .. było napięcie.. ale podłączałem to nie działał.. podejrzewam ze jak podłączałem tego BD135 (jeszcze pod spalona diode - ale wówczas nie było napięcia.. tylko mi sie rezysotor(w tym przypadku potęcjometr się jeden sfajczył, pozniej odłamała mi sie nużka.. to wziolem drugi..BD135 i podlaczylem nowy potecjometr(1k) ale dalej nie wiedzialem ze dioda.. przewodzi zawsze(na omomierzu sprawdzałem) i podłączyłem to znowu.. znowu zaczeło coś strzelac, spalił sie bezpiecznik 2A, a strzelalo z potęcjometru.. - naszczescie sprawdzalem omomierzem i niby działa.. ale wlasnie wtedy zauwazylem ze dioda jest spalona bo omomierz pokazuje ze 0 oporu jest.. no nic naszczescie mialem jakąś w zapasie jeszcze.. no i podłączyłem.. pod ten sam trazystor.. (nie wiem jak sprawdzić trazysotor - mam cos takiego do sprawdzania w mierniku elektronicznym) diodę miałem na 12V na wyjsciu było 11,5V - chyba.. podłączyłem i nie działał mi switch, juz nie sprawdzalem. po ukladzie gdzie jest jakie napiecie i czego to wina.. bo juz nie mialem bezpieczników .. i układ na zywca szedl.. bałem sie ze zowu zacznie cos strzelac.. a jak wywali to juz bezpiecznik na klatce..
- wolałem nie ryzykować.. - eh i takie to przykody moje są..
Więc jestem jednym z administratorów sieci( i jak zawsze to ja musze być ten "mózg").. switche stawiamy w piwnicach.. gdzie mozna faze ciagniemy od ~220V z domq znajomych.. sprawa z spoldzielnia trwa im sie jakos nie smieszy.. a w piwnicach w blokach jest ~24V... i tam zalezy nam wlasnie pod tę napiecie podpiąc switche.. bo nie mamy za bardzo skad wziaść fazy.. ~220V
szczegolnie zalezy nam to teraz.. bo musimy b. pilnie postawic dwa takie switche pod te napięcie..
Trochę d...y dałeś
Rozumie że ten potencjometr to zamontowałeś zamiast rezystora(i słusznie )Ale pisałem nie 1kohm tylko pisałem ok 7kohm.zastosuj PR-ka 10k.Musisz też uważać na polaryzacje - nie mieszać + z -.
Tranzystor jak chcesz sprawdzić to niema problemu, mierzysz tak:
omomierz między B a K i odwrotnie (w iednym kierunku ma przewodzić a w drugim ma być zapora tak jak z diodą) później B a E i odwrotnie.
Napisałeś że diodę dałeś na 12V to napięcie wyjściowe uzyskasz ok 12V (nie za durze??? wcześniej pisałeś o zasilaniu tego swicha 7,5V???
Ps.
Dokładnie sprawdź jakie masz napięcie w piwnicy.
Chodzi mi o to że administracje stosują różne metody obniżania napięcia, u mnie administracja obniżyła na ok 110V przez jakieś urządzenie tyrystorowe. Najlepiej jak pójdziesz do elektryka administracyjnego i z nim pogadasz.. A u Ciebie mogli zastosować transformator bezpieczenństwa i to by było najlepsze rozwiązanie ale nie koniecznie?!
Qrcze postaraj się bo nasze pisanie z Wojtkiem pójdzie na marne
WIERZYMY W TWOJE MORZLIWOŚCI - DO DZIEŁA!
Robi wyślij do mnie na maila ten schemacik to go umieszczę na forum , może łatwiej będzie mu pomóc 
Ostatnio zmieniony 10 cze 2005, 18:24 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.