mam kabel z anteny TV. Chciałbym zbudować urządzenie do którego podłącze ten kabel z anteny i będzie odbierał sygnał audio. Układ ma być STEREO. Jako, że obraz TV jest nadawany na różnych częstotliwaściach, w celu ich zmiany najlepiejbybyło, aby posłużyło pokrętło.
LECZ BARDZO BYM CHCIAŁ, aby do układu dołączyć coś takiego, żeby mógł zapisać daną częstotliwaść i po naciśnięciu danego przycisku (lub daniu na jakąś nużkę układu scalonego stan wysoki lub niski), przestwai się na nią. Najlepiej, aby zapamiętał 4 częstotliwośći. Z góry dziękuję za pomoc.
Oddzielić sygnał audio z sygnału antenowego
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
A czy wiesz wogóle jak jest zbudowany sygnał z anteny?
nośna dźwięku przesyłana jest 6,5MHz (lub 5,5MHZ) wyżej niż obrazu, i tak jest dla każdego kanału. Steroe w Polsce po analogu sie nienadaje, więc dodatkowo dekoder NIcam (nośna 5,85MHz powyżej wizji) do tego impulsy synchronizacji, powrotu.
Kolor nadawany jest na 4,42MHz od onturów obrazu.
Potrzebny wiec gotowy dekoder. Conieco napisałem w 2 poście.
Jeśli naprawde chcesz sie tym bawić, to kombinuj ze starym videem wyposarzonym w scart, ale "małe" to to niebędzie.
Tylko pamiętaj ze z powodu duzej ilości kanałów, możesz miec kłopoty przy przestrajaniu stacji.
nośna dźwięku przesyłana jest 6,5MHz (lub 5,5MHZ) wyżej niż obrazu, i tak jest dla każdego kanału. Steroe w Polsce po analogu sie nienadaje, więc dodatkowo dekoder NIcam (nośna 5,85MHz powyżej wizji) do tego impulsy synchronizacji, powrotu.
Kolor nadawany jest na 4,42MHz od onturów obrazu.
Potrzebny wiec gotowy dekoder. Conieco napisałem w 2 poście.
Jeśli naprawde chcesz sie tym bawić, to kombinuj ze starym videem wyposarzonym w scart, ale "małe" to to niebędzie.
Tylko pamiętaj ze z powodu duzej ilości kanałów, możesz miec kłopoty przy przestrajaniu stacji.