Silnik synchroniczny - jak zmienić kierunek obrotów :?:

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
jureczek

Silnik synchroniczny - jak zmienić kierunek obrotów :?:

Post autor: jureczek » 06 kwie 2006, 19:20

Mam bardzo fajne silniki synchroniczne z przekładniami ale za diabła nie umiem zmusić go do pracy w dwie strony :?:
Pozdrawiam :D
PS silnik ma dwa symetryczne i jednakowe uzwojenia połączone szeregowo .

Raflles
-
Kontakt:

Post autor: Raflles » 07 kwie 2006, 0:01

z tego co mi wiadomo, to silniki synchroniczne mają dwa uzwojenia. Jedno to uzwojenie stojana, jedno lub trójfazowe, a drugie to uzwojenie wzbudzenia. A uzwojenie wzbudzenia polaryzuje się napięciem stałym, natomiast drugie uzwojenie napięciem przemiennym. Żeby zmienić kierunek wirowania to chyba zmienia się kierunek polaryzacji uzwojenia wzbudzenia, ale nie jestem pewien.

Pozdrawiam !!

Arnold_S.

Silnik synchroniczny - jak zmienić kierunek obrotów ?

Post autor: Arnold_S. » 07 kwie 2006, 0:16

jureczek pisze:PS silnik ma dwa symetryczne i jednakowe uzwojenia połączone szeregowo .
Zarejestruj się na forum, i napisz dokładniej o co chodzi? Jaki to konkretnie silnik? Co to znaczy "symetryczne i jednakowe"? Przedstaw to na schemacie, a będzie na 100% wiadomo z czym mamy do czynienia.

W silnikach synchronicznych można zmieniać kierunek wirowania tak jak w każdym silniku trójfazowym, poprzez zamianę miejscami 2 faz(zmienia się wtedy kierunek wirowania pola).
Uzwojenie wzbudzenia nie bierze udziału w rozruchu silnika synchronicznego(trójfazowego), więc nie można za jego pomocą zmieniać kierunku wirowania jak w maszynach prądu stałego.

A może chodzi o jakieś małe silniczki?
Obrazek
Wtedy kierunek zmienia się przez odpowiednie przyłączenie:
Obrazek

...:::SQL:::...
-
Kontakt:

Post autor: ...:::SQL:::... » 07 kwie 2006, 11:41

Silnik jak od farelki PRL albo programatora nie ma szczotek cały ogragły (nie licząc przekładni) jako wirnik jest chyba magnes a uzwojenia to dwa małe krązki po dwuch stronach . Blachy z góry wyglądają jak ? .

Thomas Anders
-
Kontakt:

Post autor: Thomas Anders » 07 kwie 2006, 16:53

Mam trochę debilne pytanie. Jak wogóle uruchomić taki silniczek po wymontowaniu go z jakiegoś urządzenia, bo nie wiem, silniczek ma 2 uzwojenia.

...:::SQL:::...
-
Kontakt:

Post autor: ...:::SQL:::... » 07 kwie 2006, 22:24

Łączysz uzwojenia szeregowo i pod 220 jeżeli silnik jest pod 220 .
Pozdrawiam :D
PS Jutro umieszczę fotkę :D

ODPOWIEDZ