Długotrwałe przechowywanie informacji

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Passage
Użytkownik
Kontakt:

Długotrwałe przechowywanie informacji

Post autor: Passage » 05 lut 2006, 21:35

Witam :)
Przeglądając ostatnio forum o tematyce komputerowej natknąłem się na ciekawy post. Mianowicie mowa była długotrwałym przechowywaniu informacji. Żeby za 50 czy 100 lat można było odczytać jakieś dane. Oczywiście chodzi mi o dane cyfrowe, w postaci obrazu, programu itp. Na tamtym forum siedza sami programiści, więc można im wybaczyć pomysły w rodzaju zamknięcia dysku twardego do sejfu. Najlepszą propozycją do tej pory były chyba kamienne tablice z wybitym kodem szesnastkowym :P Problem w tym, czy za 100 lat jakikolwiek komputer zrozumie te dane… Najlepiej razem z tablicami schować jakiś miniaturowy komputer, tylko ciekawe czy przetrwa… Co o tym sądzicie, jakie są Wasze propozycje? :D

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 05 lut 2006, 22:38

Witam

Długotrwałe przechowywanie informacji? Ciekawy temat, 50 lat czy nawet 100lat to nie tak wiele :wink: , skoro przetrwały takie urządzenia jak fonograf (zapisany głos konstruktora na wałku powleczonym parafiną) czy taśmy filmowe z końca XIXw. Ale to były dane analogowe, a w temacie chodzi o dane cyfrowe. Mój pomysł to stalowa taśma perforowana zamknięta w metalowej puszce i zakonserwowana smarem (tak jak broń) przetrwa i 500lat :) !

Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 lut 2006, 8:20

Temat przenoszę w miejsce chyba bardziej odpowiednie :)

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 06 lut 2006, 23:45

Myślę, że kamienna taśma perforowana pobiłaby wszystko :).Kwarc potrafi przetrwać tysiące lat, a wraz z nim zapisana informacja, czego dowodem są np. stele i megality.
Po takim czasie z "naszych" technologii pozostanie tylko pyłek :( ....

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 07 lut 2006, 8:00

Wojtek pisze:Temat przenoszę w miejsce chyba bardziej odpowiednie :)
Sorry za klopot :(
ROM pisze:Myślę, że kamienna taśma perforowana pobiłaby wszystko :).Kwarc potrafi przetrwać tysiące lat, a wraz z nim zapisana informacja, czego dowodem są np. stele i megality.
Po takim czasie z "naszych" technologii pozostanie tylko pyłek :( ....
Już widze miny odkrywcow takich tablic z wybitym kodem :D należałoby jeszcze wybic rozkazy procesora hmmm. Raczej to się nam nie uda… Ale może skupmy się na troszkę krótszym okresem niż tysiac lat.
Może ktos z Was wie jaka trwałość maja plyty CD? Mysle, ze tloczone powinny być lepsze od „wypalanych. Ciekaw tez jestem czy powstanie kiedys muzeum oprogramowania?
Pozdrawiam.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 08 lut 2006, 0:44

...Może ktos z Was wie jaka trwałość maja plyty CD? Mysle, ze tloczone powinny być lepsze od „wypalanych. Ciekaw tez jestem czy powstanie kiedys muzeum oprogramowania?
Pozdrawiam.
Trwałość zapisu CD, przewidywano zdaje się, na ok. 100 lat.
Tłoczone powinny być lepsze, ale ze względu na minimalizowanie kosztów produkcji, tak niestety nie jest.Bywa, że po roku płytka nie daje się odczytać :(.
Gdyby to była warstewka srebra, to trwałość, pewnie byłaby dużo większa niż 100 latek...

ughgeo
-

Post autor: ughgeo » 17 lut 2006, 11:44

Kamienne tablice ? A czy nie zapominamy o sztucznych tworzywach ?
Czas, w jakim ulegną one rozłożeniu liczony jest nawet w tysiącach lat.
Płyty CD jako archiwum muzeum oprogramowania też moim zdaniem nie są najlepszym pomysłem.
Lepiej zaczekajmy na dopracowanie technik holograficznych, a tymczasowo nie przejmujmy się nadmiernie trwałością płyt CD.

awatar100
-

Post autor: awatar100 » 23 lut 2006, 6:32

koatki z seri ISD wedlog producenta moga przetrzymac infoa przez 100 lat (albo i wiecej ) bez zasilania

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 24 lut 2006, 0:40

diamentowa płyta CD

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 24 lut 2006, 8:41

Kapitan_Rzbik pisze:diamentowa płyta CD
tylko jak ją wypalisz?

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 24 lut 2006, 10:43

laser wypali wszystko

awatar100
-

Post autor: awatar100 » 26 lut 2006, 18:14

Kapitan_Rzbik pisze:laser wypali wszystko
gratoloje Podstawowej wiedzy o diamentach
Proponoje poczytac ksiazki z Gimnazjom o temp. i diamentach

yakuza
-
Kontakt:

Post autor: yakuza » 26 lut 2006, 19:45

c4v2 pisze: Mój pomysł to stalowa taśma perforowana zamknięta w metalowej puszce i zakonserwowana smarem (tak jak broń) przetrwa i 500lat :) !
Jeśli się będzie odpowiednie materiały, przechowywało tak jak należy(odpowiednie zakonserwowanie) to dużo materiałów się bedzie nadawało. Gorzej tylko z zapisem danych na takiej stalowej taśmie perforowanej. Pomysł ughgeo z użyciem tworzyw sztucznych do taśm perforowanych wg mnie byłby najlepszy. Tylko pojemność takiego "nośnika" była by niezbyt duża.

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 26 lut 2006, 21:12

awatar100 pisze: gratoloje Podstawowej wiedzy o diamentach
Proponoje poczytac ksiazki z Gimnazjom o temp. i diamentach
Gratuluje znajomości pisowni języka polskiego :) proponuje poczytac elementarz do nauki języka polskiego dla dzieci w okresie wczesnoszkolnym :)

A jeśli chodzi o lasery i diamenty:

http://www.mimuw.edu.pl/delta/artykuly/ ... dnarek.pdf

Te informacje wykraczają poza program gimnazjum i prawdopodobnie stąd twoja niewiedza :)

remus
-

Post autor: remus » 24 mar 2006, 20:59

Lucię wyszukiwarkę mozzila fire fox

[ Dodano: 24-03-2006, 21:00 ]
Zupełnie nie masz racji koleś- to nie przetrwa tak długo biorąc pod uwage dwutlenian atomu kutan sodu to wszystko się rozpuści!!!!!!!!!!

ODPOWIEDZ