Nowe środowisko programowania w C?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Arkanoid
-
Kontakt:

Post autor: Arkanoid » 23 sty 2006, 8:21

Koppel pisze:
Passage pisze: Za programowanie odpowiadać będzie Avrdude.
Z tym dałbym sobie spokój. Program ten ma problemy z programowaniem wyższych bitów konfiguracji. Druga sprawa jest taka, że na przykład w laptopie (IBM T22) blokuje mi port LPT i po jednym programowaniu nie pozwala odpalać się ponownie.

Z poziomu makefile, a więc i dowolnego środowiska da się odpalić w trybie automatycznym PonyProg'a. Szczegóły przygotowuję na część 9 kursu C, ale już teraz polecam ściągnięcie programu i zajrzenie do jego instrukcji - tam wszystko jest. Według moich doświadczeń, program zachowuje się znacznie stabilniej.
Ponyprog używam już od dawna i muszę przyznać ze jest on godny polecenia. Środowisko to obsługuje bardzo wiele ukłądów - nie tylko avr-ki, programować można przez port szeregowy, lub równoległy i do tego są jeszcze skrypty :D
Strona domowa projektu:
http://www.lancos.com/prog.html

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 28 sty 2006, 12:18

Cześc
O tym jaki programator zostanie użyty zadecyduje większość :) ja do tej pory używałem avrdude i nie miałem żadnych problemów. Mam pytanie co do PonyProgra, mianowicie, jeśli uruchomię go z odpowiednimi parametrami potrzebnymi do zaprogramowania procesora, to w jaki sposób zwróci mi on informację o wyniku programowania? Nie umiem tego sobie wyobrazic, z avrdude wszystko jest jasne: aplikacja na konsole…
Co do rozwoju programu to wszystko jest na dobrej drodze :) głowa pełna pomysłów, i jak na razie nie było większych problemów.
A teraz konkrety:
Wojtek: zaproponowałeś założenie strony w Elportalu. Może chciałbyś w tym pomóc? To byłoby coś w stylu „mini cvs”, gdzie udostępnialibyśmy najświeższe wyniki naszej pracy.
Zastanawiam się także czy program udostępnic na zasadzie Open Source? Napiszcie co o tym sądzicie.
Mile widziane będą osoby programujące w Delphi, pracy nie zabraknie nikomu ;)
Jeśli zajmujesz się grafiką komputerową i chcesz wspomóc projekt, będę wdzięczny :)
Ogólnie wszyscy są mile widziani, bardzo cenne będą uwagi od programistów na temat interfejsu. Przecież ma to być wygodne narzędzie dla hobbystów, a nie kombajn w którym połowe funkcji nie wykorzystujemy.
Pozdrawiam i czekam na uwagi tu, emailem: marcin[malpka]op.pl, lub (najlepiej) w ElCafe.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 01 lut 2006, 14:07

Koppel pisze:Z poziomu makefile, a więc i dowolnego środowiska da się odpalić w trybie automatycznym PonyProg'a. Szczegóły przygotowuję na część 9 kursu C
Jednak temat makefile nie zmieści się w części 9 - pojawiła się nowa wersja WinAVR, tak więc temat poczeka jeszcze trochę. Jeśli potrzebujesz jakiś dodatkowych informacji - porozmawiamy via email.

ODPOWIEDZ